Російські ЗМІ заявляють, що Україна домовилась з кремлем про розблокування портів

6 червня 2022 1265 0
Російські ЗМІ заявляють, що Україна домовилась з кремлем про розблокування портів
Kurkul.com

Як повідомляють російські журналісти, Україна нібито домовилась з кремлем та Туреччиною щодо розробки попереднього плану з розблокування портів на Чорному морі та вивезення зерна на експорт. Про це пише online.ua, з посиланням на «Известия».

Як зазначає видання, згідно із попередніми домовленостями, турецькі спеціалісти проводитимуть розмінування прибережних вод у районі Одеси, а російські кораблі супроводжуватимуть кораблі з українським зерном до Босфору. 

«Схема буде такою: турецькі військові займуться розмінуванням прибережної зони в районі Одеси. Судна виходять із порту під конвоєм турецьких кораблів до нейтральних вод Чорного моря, до встановленої координати. Далі до Босфору їх супроводжуватимуть російські військові кораблі...», — йдеться у повідомленні. 

Наголошується, що нібито Україна та Туреччина погодились на реалізацію даної дорожної карти. Наразі треба лише визначити маршрут, за яким будуть слідувати кораблі із зерном. 

При цьому російські ЗМІ зазначають, що цю схему можуть затвердити вже 8-9 червня. Інформації про те, що ця схема обговорювалася за участю України, наразі немає.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів не вірити запевненням президента рф, що росія не скористається коридором для експорту врожаю через порт Одеси для того, щоб напасти на місто. 

«путін каже, що не буде використовувати торгові маршрути для того, щоб напасти на Одесу. Але це той самий Путін, який казав канцлеру Німеччини Шольцу і президенту Франції Макрону, що він не збирається нападати на Україну — за день до того, як почав повномасштабне вторгнення. Не можна довіряти путіну, його слова порожні», — наголосив Дмитро Кулеба. 

Читайте також: Україна не зможе самотужки розмінувати порти

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що прийнятними гарантіями для розмінування портів є зброя, яку Україна зможе розташувати в регіоні. Про це він сказав під час зустрічі з журналістами, передає Суспільне.

За словами Володимира Зеленського, Туреччина може стати посередником у деблокаді портів для вивезення зерна.

«Ми готові до вивезення зерна і ми ламаємо риторику Росії, що це ми не хочемо вивозити і провокуємо продовольчу кризу. Ми готові, але нам потрібен безпековий коридор», — сказав президент.

При цьому, у відповідь на питання, які гарантії прийнятні для України, щоб розмінувати порти, він заявив.

«Зброя, яку ми зможемо розташувати в регіоні. Ми працюємо над цим і отримаємо протикорабельні системи. Це не погрози. Це будуть найкращі гарантії», — сказав президент.

Він додав, що взяти участь у деблокаді зможуть країни, яким Україна довіряє, та готові ризикувати.

Нагадаємо, кремль намагається покласти провину в продовольчій кризі на санкції, які Захід ввів проти росії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus