На Миколаївщині через воєнні дії медозбір скоротиться на 20%

9 червня 2022 130 0
На Миколаївщині через воєнні дії медозбір скоротиться на 20%
Kurkul.com

Через збройну агресію росії обсяги виробництва галузі бджільництва у 2022 р. на Миколаївщині скоротяться на 15-20%. Такими прогнозами поділився голова спілки пасічників Миколаївщини Андрій Галдін, передає Суспільне.

«З зимівлі бджолині колонії вийшли більш-менш нормально, за виключенням тих територій, де відбувалися безпосередні бойові дії. Бджоли — дуже чутливі комахи, реагували на вибухи. Кінець лютого — це найбільш відповідальна частина зимівлі. Тож у напрямку Лупаревого і ближче до Херсонщини бджолині колонії з проблемами вийшли з зимівлі, вижили не всі», — пояснив Андрій Галдін.

За його словами, традиційний весняний медозбір — непоганий. Щороку в регіоні збирають близько п'яти-шести тисяч тонн меду, у 2022 очікують на 20%.

«Період цвітіння акації був досить непоганий для взятку бджоли, далі буде різнотрав'я. Травневий мед вже зібрали, він переважно складається з ріпаку. Конкретні цифри зараз сказати важко, адже не всі, зважаючи на воєнний час, передають дані, і не всі пасічники є членами обласної спілки. До того ж саме в період цвітіння ріпаку були втрати бджолиних сімей через обробку посівів з порушенням регламенту», — розповів Андрій Галдін.

Аграрії не завжди вчасно попереджали про обробку посівів. Як наслідок, пасічники не закривали бджолині колонії та ті гинули від хімікатів.

Через активні бойові дії з заявами про фіксацію загибелі бджолиних сімей внаслідок обробки полів хімікатами ніхто з пасічників офіційно не звертався.

Нагадаємо, цьогоріч кількість бджолярів в Україні може зменшитись на 40-50%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus