Реклама

Аграрії Харківщини цьогоріч вийдуть в нуль або навіть працюватимуть у збиток — експерт

26 червня 2022 1865 0
Аграрії Харківщини цьогоріч вийдуть в нуль або навіть працюватимуть у збиток — експерт
Kurkul.com

Найімовірніше цього року аграрії Харківщини вийдуть у нуль або навіть працюватимуть собі на збиток. Таку думку висловив експерт агрогалузі Сергій Щербань, пише informator.ua.

Як повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Харківської обласної військово-цивільної адміністрації, посівна кампанія в області пройшла порівняно успішно, вдалося засіяти від 60 до 80% запланованих площ.

«Попри те, що вдалося засіяти більшу частину сільськогосподарських орних земель — ризики, як і раніше, колосальні. Я виділив би три основні. Перший — це якість продукції. Багато територій залишилися в окупації, багато хто розташований близько до фронту. Для того, щоб отримати якісний урожай — потрібно своєчасно та правильно вносити добрива,  мікроелементи, засоби захисту рослин. Багато полів заміновані, усипані уламками, тому робота в полі часто під питанням», — додав експерт.

Другий ризик — підвищена вологість зерна. Якщо під час жнив будуть сильні опади, то необхідні сушильні потужності. Їх через воєнні дії не вистачає. Підприємства, які раніше з цією проблемою впоралися б — знаходяться на окупованих територіях.

«І третій ризик — складські приміщення. Зберігання зібраного врожаю також є проблемою, яку зараз намагаються вирішити аграрії, адже їх теж просто не вистачає», — розповів Сергій Щербань.

Читайте також: Внутрішній зерновий ринок простоює — продати сою та пшеницю нереально

Тож, на його думку, найімовірніше цього року аграрії Харківщини вийдуть у нуль або навіть працюватимуть собі на збиток.

«Собівартість усіх заходів, необхідних для експорту зерна, зросла вже у 2-3 рази. Багато підприємств буде націлено на переробку зерна, тобто на борошно. Таким чином вдасться опосередковано вирішити питання із зберіганням», — розповів Сергій Щербань.

Виходячи з усього цього, стверджує експерт, зросте і ціна товару для кінцевого споживача. Хліб може подорожчати в середньому від 20 до 40%.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама