Внутрішній зерновий ринок простоює — продати сою та пшеницю нереально

22 червня 2022 3491 0
Внутрішній зерновий ринок простоює — продати сою та пшеницю нереально
Kurkul.com

На внутрішньому зерновому ринку торгівля досі простоює — майже неможливо продати ані сою, ані пшеницю. Таку думку висловив власник елеватора із Сумщини Віктор Старцев у матеріалі «На межі виживання — великі труднощі маленьких елеваторів», пише Kurkul.com.

На питання, що ж таки робити з тим зерном, Віктор Старцев відповідає коротко — продавати.

«Продавати, продавати дешевше. Спиртзаводи — це низ ціни. Але зрештою дійдемо і до спиртзаводів, і до комбікормів. Наразі нас зупиняє те, що це пшениця другого класу. Її термін зберігання досить великий, і ми розуміємо, що в крайньому разі будемо її додавати в рамках зернової домішки до партій зерна нового врожаю», — пояснив він.

За словами елеваториста, продати її в якості продовольчої зараз неможливо — борошномели збираються затягти паски до нового урожаю, який вони хочуть закуповувати прямо з полів, а до цього мають намір працювати на вже теперішніх запасах.

Читати за темою: Восени Україну очікує дефіцит потужностей для зберігання нового врожаю у 10-15 млн т

За словами Віктора Старцева, основна складність у роботі зараз — це повна невизначеність, відсутність прогнозованості. 

Саме цю ситуацію Віктор Старцев розцінює як найбільшу загрозу зерновому ринку країни. Бо вартість логістики, ціни на добрива, пальне, елеваторні послуги можуть просто таки задушити фермерів.

«Фермер подумає та скаже: а навіщо мені це потрібно? Ціна на кукурудзу в Європі складає умовні 340-360 євро, а у фермера тут купують за умовні 120 доларів в найкращому випадку. А якщо відкинути витрати на вирощування, то що ж залишається аграрію? За старих часів, якщо врожайність менше 50-60 ц/га, це була робота в нуль. Все, що вище, давало прибуток. А зараз ми приходимо до того, що навіть не і знаю — чи може йде якась грандіозна монополізація? Зараз м'яч не у нас, зараз м'яч у фермерів — чи будуть вони щось вирощувати з такою маржинальністю?», — розмірковує елеваторист.

Він додав, що з бізнесу ніхто з фермерів поки що виходити не поспішає, всі на щось сподіваються … але таки побоюється, щоб цей рік не став для них переломним.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus