Фахівці розповіли про переваги застосування бакових сумішей для захисту рослин

1 липня 2022 132 0
Фахівці розповіли про переваги застосування бакових сумішей для захисту рослин

Застосування хімічних ЗЗР все частіше призводить до появи резистентності у шкодочинних організмів. Проте, існують різні методи застосування пестицидів, що зменшує ризики прояву негативних наслідків та збільшує спектр їх дії. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

«Одним з таких методів є застосування бакових сумішей — це загальний розчин різних (зазвичай двох-трьох) пестицидів», — розповіли в агродепартаменті LNZ Group.

Серед переваг бакових сумішей фахівці виокремлюють такі:

  • ефективніше використання техніки та обладнання;
  • зниження витрат на застосування;
  • посилення ефекту проти найбільш розповсюджених шкодочинних об'єктів;
  • зниження ризику виникнення резистентності;
  • зменшення механічних пошкоджень культури;
  • зниження переущільнення ґрунту.

«Однак при змішуванні різних препаратів існують певні ризики. Зокрема, у процесі самостійного приготування можуть змінитися фізико-хімічні властивості компонентів і зросте їхня фітотоксичність. Також на остаточний результат можуть вплинути й інші фактори: погодні умови, температура і м’якість води для суміші, неправильна послідовність змішування, несумісність компонентів», — пояснюють фахівці.

Для змішування із ЗЗР підходять далеко не всі добрива й мікроелементи. Для прикладу, фахівці LNZ Group не рекомендують змішувати масляні препарати з добривами, що містять бор (В), кальцієві добрива з добривами, що містять багато фосфору (Р) і сірки (S). Препарати, що містять кальцій (Са) не можна змішувати з такими мікроелементами, як залізо (Fe), цинк (Zn), магній (Mg) та Марганець (Mn).

«Не варто поєднувати два або більше складних рідких добрив: кожне з них вже збалансоване за складом. Однак пам’ятайте, що бакові суміші добрив і регуляторів росту є одними з найбільш ефективних», — зазначають в Агродепартаменті.

Серед ознак несумісності речовин суміші — пошаровий поділ робочої рідини, утворення піни або осаду. На якість бакової суміші суттєво може вплинути вода, що використовується для її приготування. Загалом бакові суміші можна поділити на такі групи:

  • суміші однофункціональних препаратів (наприклад, гербіцид+гербіцид), що мають різну дію (системний+контактний тощо);
  • суміші різнофункціональних препаратів для одночасного знищення шкодочинних об’єктів або явищ (гербіцид+фунгіцид, фунгіцид+ретардант тощо);
  • суміші гранульованих або порошкоподібних мінеральних добрив і пестицидів;
  • суміші рідких добрив з пестицидами, ретардантами, мікродобривами.

Ефективність робочих розчинів пестицидів і ретардантів може підвищуватися за рахунок: додавання невеликих кількостей мінеральних добрив 4-10 кг/га (переважно азотних), просочування твердих добрив рідкими пестицидами, суміші добрив і пестицидів для внесення з поливною водою.

Читайте також: В Україні не спостерігається дефіциту ЗЗР — експерт 

Для прикладу ефективності роботи бакових сумішей фахівці Агродепартаменту LNZ Group наводять засоби для контролю поширених хвороб соняшнику, здатних завдавати шкоди протягом усього періоду вегетації та знижувати врожайність на 30-50%. А в окремих випадках майже повністю знищувати урожай. 

«Для контролю широкого спектру хвороб на посівах соняшнику рекомендуємо застосування бакової суміші фунгіцидів ДОТ (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) 0,5 л/га + Старк (азоксистробін, 250 г/л) 0,8-1,0 л/га від бренду DEFENDA. Таке поєднання діючих речовин з контактною лікувальною та системною діями дозволить локалізувати поширення хвороб на неуражені частини та характеризується пролонгованою дією. До того ж цю бакову суміш фунгіцидів можна вносити разом із інсектицидами», — говорять фахівці.

Спеціалісти додають, що застосування діючих речовин з групи стробілуринів, крім фунгіцидного ефекту має фізіологічний, а тому їх застосування слід обмежити за умов температур понад +25°C та за умов посухи. Крім того, при другому внесенні перед початком цвітіння рекомендовано застосування інсектицидів, наприклад, Престо та Бомбардир Дуо. З досвіду фахівців, дві фунгіцидні обробітки та дві інсектицидні забезпечать ефективний захист від шкідників та хвороб.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus