Закупівельники знизять попит на пшеницю

28 лютого 2016 77 0
Аграрії здержують продаж зерна
ostrozkarda.gov.uaАграрії здержують продаж зерна

Сьогодні досить часто аграрії проявляють бажання не продавати зерно, пише прес-служба компанії «ФеніксАгро».

Більшість, дивлячись на зростаючий ринок у гривневому еквіваленті, притримують зернові, вважаючи їх найкращим активом. У деяких випадках можна з ними погодитись, та коли йдеться про пшеницю, ячмінь і сою, то вважаємо це помилкою.

Наприклад, українська пшениця вже два місяці поспіль на тлі кон’юнктури світового ринку втрачає у ціні на експортному ринку. Експортоорієнтовані компанії ще досить активно скуповують пшеницю, підвищуючи гривневі закупівельні ціни відповідно до девальвації національної валюти). Але ця активність потроху вщухає. Тож зараз закупівельні ціни на пшеницю на базисі СРТ-порт у доларовому еквіваленті почнуть знижуватися через зниження експортної ціни. І надалі внутрішні ціни все менше інтегруватимуть девальвацію гривні, оскільки пшениця стає все менш приваблива для експортерів. Тож попит на неї поступово знижуватиметься.

Ситуація з ячменем дещо інша. За період із червня 2015 р. по січень 2016 р. його з України експортовано 3,84 млн т при потенціалі 4,1 млн. Експортоорієнтовані компанії вийшли з ринку, тож ячменем цікавляться лише внутрішні переробні підприємства. Вони сьогодні нарікають на складнощі закупівлі, тому ціни дещо збільшуються, але, з огляду на внутрішні запаси ячменю, така ситуація протримається недовго. Основна маса ячменю залишається в аграріїв, і вже з початку березня, готуючись до весняних польових робіт, вони почнуть активно збувати саме цю зернову. На ринку з’явиться велика кількість пропозицій, що дозволить закупівельникам знижувати ціни попиту.

З утриманням зернових від продажів можна погодитися лише у сегменті кукурудзи. Незважаючи на істотне її подешевшання у світі, українська кукурудза лишається конкурентною на світовій арені. Активний попит на неї нівелював спад світової ціни, тож експортні ціни попиту/пропозиції зростають.

Відповідно до сезонних тенденцій, кукурудза в Україні сьогодні є «найактивнішою» зерновою культурою. Експортоорієнтовані компанії активно скуповують її, що сприяє росту закупівельних цін на базисі СРТ-порт. Девальвація гривні не на руку трейдерам, адже аграрії в умовах зростаючого ринку намагаються якомога довше притримувати зернову, що створює її дефіцит. Тож трейдери змушені піднімати закупівельні ціни не лише в гривні (через девальвацію національної валюти), а й у доларах.

Виконано за допомогою Disqus