При внесенні гранульованого азоту фермер втрачає 12 тисяч грн на 1 т добрива — експерт

22 жовтня 2022 3222 0
При внесенні гранульованого азоту фермер втрачає 12 тисяч грн на 1 т добрива — експерт

Максимальна ефективність гранульованого азоту внесеного без вологи становить всього 50-57%. Про це розповів  менеджер з розвитку напряму спеціальні та мікродобрива компанії «Ерідон» Микита Суворов у матеріалі «Місія здійсненна, або Чи реально внести азотні добрива зі 100% ефектом» на Kurkul.com.

«Решта внесеного з добривами азоту умовно втрачається, адже певна частина діючої речовини, потрапляючи у ґрунт, «дістається» мікроорганізмам для розкладання органічних решток. Ще частина азоту втрачається через процеси промивання у вигляді нітратних форм N та втрат у вигляді летучого аміаку, який утворюється в процесі амоніфікацій амідних форм азоту», — пояснив Микита Суворов.

Тобто майже половина внесеного добрива втрачається. Якщо перевести це в грошовий еквівалент, то на тонні сульфату амонію фермер втрачає 12 тис. грн.

Читайте також: Україна ініціюватиме повне ембарго на добрива з рф — Свириденко

Як зазначив експерт, на відміну від такого варіанту, рідке добриво діє відразу, не конкурує з рослинами за вологу для свого розчинення, на відміну від твердих добрив, та забезпечує азотом рослини озимини навесні, особливо в умовах недостатнього зволоження.

«Якщо порівнювати тіосульфат амонію з сульфатом амонію, то у тіосульфату амонію втричі вищі показники стійкості при промиванні, взаємодії з ферментами у ґрунті та впливу на ґрунтові мікроорганізми. А також більший вміст сірки», — зазначив фахівець.

Тож експерт рекомендує використовувати рідке висококонцентроване азотно-сірчане добриво, яке представлене на українському ринку препаратом Thio-Sul® (Тіосульфат амонію), виробництва Tessenderlo Kerley (Бельгія).

Препарат Thio-Sul® (розчин тіосульфату амонію), складається з двох речовин — азоту (N) та сірки в тіосульфатній формі (S2O32-).

«Тіосульфат амонію безпосередньо впливає на ґрунтовий фермент уреазу, який каталізує процес перетворення амідної форми азоту CO(NH2)2 в діоксид вуглецю й аміак. Саме завдяки цьому, а також стабілізації N – NH+ рівноваги та пригніченню діяльності нітрифікуючих бактерій створюється ефект пролонгації азотного живлення», — пояснив Микита Суворов.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus