Місія здійсненна, або Чи реально внести азотні добрива зі 100% ефектом

Місія здійсненна, або Чи реально внести азотні добрива зі 100% ефектом

19 жовтня 2022 1531 0

Якщо влітку дискусії про економію на добривах серед фермерів стихали, то зараз цю тему активно обговорюють в соціальних мережах. Чому? Розпочалась посівна озимих, деякі фермери планують закупівлю добрив на наступний сезон. І тут виникає дилема: вносити чи не вносити добрива. Думки, звичайно, різні. Хтось пише: «Цього року озимі переб’ються без добрив», а хтось навпаки наголошує: «Посієш без добрива — те й матимеш». Думок є багато і всі виправдані економічним становищем господарства та стратегією агровиробника

Ми ж сьогодні пропонуємо вам зайняти проміжну позицію в цих дискусіях: якщо ж і вносити добрива, то по-розумному, з максимальною віддачею та користю. Тому хочемо познайомити з технологією використання рідкого висококонцентрованого азотно-сірчаного добрива, яке представлене на українському ринку препаратом Thio-Sul® (Тіосульфат амонію), виробництва Tessenderlo Kerley (Бельгія). У чому переваги такого добрива — читайте в новому матеріалі.

При внесенні гранульованого азоту фермер втрачає 12 тис. грн на 1 т добрива

Традиційно фермери, вносячи азот, проводять магічні ритуали, що викликають опади, або ж просто дивляться прогноз погоди. Тільки завдяки волозі добриво потрапляє до кореневої системи і живить рослину. Відповідно, якщо дощі не випадуть або їх буде недостатньо, розраховувати на повноцінну дію підживлення не слід. Відтак, за підрахунками, максимальна ефективність гранульованого азоту становить всього 50-57%.

«Решта внесеного з добривами азоту умовно втрачається, адже певна частина діючої речовини, потрапляючи у ґрунт, «дістається» мікроорганізмам для розкладання органічних решток. Ще частина азоту втрачається через процеси промивання у вигляді нітратних форм N та втрат у вигляді летучого аміаку, який утворюється в процесі амоніфікацій амідних форм азоту», — розповів менеджер з розвитку напряму спеціальні та мікродобрива компанії «Ерідон» Микита Суворов.

Тобто майже половина внесеного добрива втрачається Якщо перевести це в грошовий еквівалент, то на тонні сульфату амонію фермер втрачає 12 тис. грн.

Читайте також: ТОП-10 актуальних грантових програм для фермерів

На відміну від такого варіанту, рідке добриво діє відразу, не конкурує з рослинами за вологу для свого розчинення, на відміну від твердих добрив, та забезпечує азотом рослини озимини навесні, особливо в умовах недостатнього зволоження.

«Якщо порівнювати тіосульфат амонію з сульфатом амонію, то у тіосульфату амонію втричі вищі показники стійкості при промиванні, взаємодії з ферментами у ґрунті та впливу на ґрунтові мікроорганізми. А також більший вміст сірки», — зазначив фахівець.

У чому магія Thio-Sul®

Препарат Thio-Sul® (розчин тіосульфату амонію), складається з двох речовин — азоту (N) та сірки в тіосульфатній формі (S2O32-). Такий склад надає розчину тіосульфату амонію ряд переваг. Проте нас найбільше зацікавила пролонгація азотного живлення. Тобто препарат не просто вносить діючі речовини в рослину, а й забезпечує ефект довгої присутності азоту мінімізуючи його втрати.

«Тіосульфат амонію безпосередньо впливає на ґрунтовий фермент уреазу, який каталізує процес перетворення амідної форми азоту CO(NH2)2 в діоксид вуглецю й аміак. Саме завдяки цьому, а також стабілізації N – NH+ рівноваги та пригніченню діяльності нітрифікуючих бактерій створюється ефект пролонгації азотного живлення», — пояснив Микита Суворов.

Звичайно, на ринку є окремі продукти, які забезпечують такий ефект. Але їхня вартість значно вища, ніж Thio-Sul®  а також дані препарати негативно впливають на здоров’я ґрунту, суттєво зменшуючи кількість активних мікроорганізмів на відміну від тіосульфату амонію, який позитивно впливає на популяції мікроорганізмів. Також препарат надає аналогічний ефект пролонгації дії сірки.

«Завдяки специфічній хімічній будові молекули Thio-Sul® при взаємодії з ґрунтом та вологою утворюються дві сполуки. Одна з них — це елементарна мікродисперсна сірка(S). Впродовж 2-3 тижнів вона окислюється до форми SO32- та стає доступною для рослин. Друга форма стає одразу доступна рослинам після розкладу молекули. Тобто Thio-Sul® здатний забезпечувати рослини двома формами сірки, одна з яких — пролонгована», — зауважив експерт.

Ефект пролонгації поживних речовин чітко фіксується на польових дослідах, і як наслідок зафіксовано збільшення врожайності та якості товарної продукції.

Про переваги змішування Thio-Sul® з КАС

Окремо слід виділити те, що Thio-Sul® можна вносити разом із КАС. Така суміш має ряд суттєвих переваг, а саме:

По-перше, така суміш убезпечена від замерзання.

«Використовуючи Thio-Sul® разом із КАС, ви вирішуєте проблему, адже суміш цих двох продуктів має значно нижчу температуру замерзання, ніж сам КАС. Відтак температура замерзання суміші знижується до –10 °С. Отож, сільгоспвиробник може заходити в поле не лише тоді, коли будуть сприятливі погодні умови, а саме тоді, коли внесення добрив з точки зору технології буде оптимальним», — наголосив Микита Суворов.

Читайте також: Цінова аналітика: чи чекати зростання вартості соняшнику та коли

По-друге, суміш двох добрив полегшує проведення ранньо-весняного підживлення озимої пшениці та озимого ріпаку. Добрива можна безперешкодно вносити при температурі повітря нижче 0 ºС, при цьому відсутні ризики замерзання суміші у форсунках оприскувача. Така суміш не вимагає особливих умов зберігання.

«Аграрії закуповують КАС та інші добрива переважно восени, оскільки ціна в сезон у значно вища. Тому змішування його зі всього 10% Thio-Sul® виключить загрозу кристалізації суміші», — підтвердив представник «Ерідон».

 

Іншими перевагами змішування є:

  • збільшення в середньому до 20% кількості мінеральних форм азоту, доступних після внесення бакової суміші КАС з Thio-Sul® за рахунок зменшення газоподібних втрат аміаку з ґрунту та промивання нітратних форм азоту по профілю ґрунту;
  • повна сумісність у баковій суміші з КАС та можливість створення суміші з будь-яким співвідношенням N:S;
  • ідеальне розчинення у КАС завдяки однаковій густині.

Фермери, які застосовували Thio-Sul®, збільшили врожайність кукурудзи на 1 т/га

Тепер розгляньмо результати врожайності, яких змогли досягти фермери, вносячи Thio-Sul®. За основу взято моніторинг 2021 р. Так, наприклад, ТОВ «ПКЗ-Агро» з Полтавщини вдалося підвищити середній показник врожайності озимої пшениці на 0,5 т/га, кукурудзи — на 1 т/га, а озимого ріпаку — на 0,6 т/га.

«Ми вносили 40 кг/га Thio-Sul® в суміші з 200 кг/га КАС-32 по мерзлоталому ґрунту та 30 кг/га Thio-Sul® + 150 кг/га КАС-32 у фазу кущіння на озимій пшениці та видовження стебла на ріпаку. Для кукурудзи трохи зменшили норму —  30 кг/га Thio-Sul® при нормі КАС-32 – 250 кг/га», — розповіли в господарстві.

Інше господарство з Полтавщини, ПСП «Дружба», заклало норму Thio-Sul® на озимий ріпак та озиму пшеницю — 12 кг/га в суміші з КАС-32 120 кг/га. В результаті вдалось збільшити врожайність культур, відповідно, на 0,4 т/га та 0,5 т/га.

На Чернігівщині господарство «Чернігівеліткартопля» вносило тіосульфат 20 кг/га + КАС-32 100 кг/га під культивацію перед посівом кукурудзи. Завдяки таким діям вдалось досягти врожайності кукурудзи на рівні 10 т/га, що на 1 т/га більше, ніж на ділянках, які оброблялись без цієї суміші.

Як бачимо, світ не стоїть на місці, і у сфері добрив постійно з’являються новинки, як от рідке азотно-сірчане добриво. Популярність цього продукту в Україні тільки зростає, а фермери у цілому світі вже давно його застосовують. Переваг у такого добрива чимало, а основні — це економія і підвищення врожайності культур. Водночас недолік тільки один: це боязнь фермерів пробувати щось нове. І в цій битві за врожай перемагає той, хто вміє перемагати і йде в ногу з часом.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus