Через надмірну вологу на озимому ріпаку активізувався небезпечний шкідник

27 жовтня 2022 187 0
Через надмірну вологу на озимому ріпаку активізувався небезпечний шкідник
LNZ Group

З настанням прохолодної погоди за високої вологості повітря на посівах озимого ріпаку спостерігається інтенсивний розвиток ріпакового пильщика. На листках вже з‘являються личинки (несправжньогусениці), які загрожують молодим рослинам ріпаку. Про це повідомляють фахівці LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

Вони зазначили, що шкідник активізує свою шкодочинність за сухої та теплої погоди, самиці відкладають більше яєць, а личинки ще активніше включаються в процес поїдання листя. І що важливо, температура повітря -1°C вночі та +7°C вдень не спиняє несправжньогусениць старших віків від поїдання рослин.

«Висока чисельність шкідника може призвести до зрідження чи повної загибелі посівів, а тому за чисельності личинок молодших віків 1-2 екз./рослину (під час утворення розетки — 3 екз./м2) потрібно подбати про заходи захисту», — радять фахівці.

Для цього вони рекомендують провести обробку посівів із використанням двокомпонентного інсектициду, що містить діючі речовини з різних хімічних груп.

Наприклад:

«Це поєднання фосфорорганічної сполуки з синтетичним піретроїдом, що має фумігантну дію з контактно-кишковою і дає змогу знищити шкідника поза зоною потрапляння крапель робочого розчину», — пояснюють в LNZ Group.

Для збільшення площі покриття листка, прилипання інсектициду і його поглинання рослиною експерти рекомендують застосовувати прилипач Супер Мачо в нормі 0,1 л/га.

Читайте також: Названо причини виникнення дефіциту бору у ріпаку

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus