Реклама

Названо причини виникнення дефіциту бору у ріпаку

1 жовтня 2022 196 0
Названо причини виникнення дефіциту бору у ріпаку

Бор входить в структуру клітинної стінки рослини і за його нестачі вона втрачатиме еластичність, що часто призводить до зниження врожайності сільгоспкультур. Своїми спостереженнями цього ефекту поділилися фахівці компанії LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

«Розвиток ріпаку восени характеризується активним збільшенням кількості клітин в конусі наростання і збільшенням розміру цих клітин в зоні кореневої шийки та стрижневого кореня. І якщо в цей період буде навіть незначний дефіцит бору, ми спостерігатимемо дуплистість кореневої шийки і кореня ріпаку. Це порушує постачання елементів живлення і води в рослину, знижує зимостійкість, є джерелом розвитку хвороб», — кажуть фахівці.

Читати за темою: Названо схеми гербіцидного захисту для різних технологій вирощування озимого ріпаку

На думку фахівців, дефіцит бору виникає за недостатнього вмісту елементу в ґрунті, менш як 30-50 мг/кг грунту, а також інших причин.

Причини виникнення дефіциту бору у ріпаку:

  • недостатній вміст елементу в ґрунті: менш як 30-50 мг/кг ґрунту;
  • низький вміст гумусу в грунті;
  • лужний (рН>7) або кислий (pH<5) рН ґрунту;
  • надмірна або недостатня вологість ґрунту;
  • високий вміст азоту або кальцію (або удобрення цими елементами);
  • зависока (>20℃) або занизька (<10℃) температура ґрунту;
  • переущільнений ґрунт.

Зі слів фахівців, наявність хоча б одного з перерахованих чинників робить ефективним позакореневе підживлення ріпаку бором в осінній період.

«Ріпак виносить з 3 т урожаю 200-400 г бору з кожного гектара. З них 25% використовується восени, тобто 50-100 г. З практичного досвіду фахівців, одноразове внесення бору 100-150 г/га на слабких і середньо-розвинутих посівах ріпаку закривають проблему і є економічно вигідним заходом. Якщо ж посіви сильнорозвинуті, плануються увійти в зиму з 8 і більше листків, доцільно буде застосувати дворазове обприскування бором в нормі 150 г/га», — пояснили фахівці.

Для такого внесення підійде препарат DEFENDA Бор. Для забезпечення рослини бором бажано внести до входу в зиму за два прийоми по 1 л/га бормістких добрив із 150 г/л бору, що дасть можливість сформувати нормальний корінь.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама