Експорт лохини цього сезону досяг історичного рекорду

11 листопада 2022 742 0
Експорт лохини цього сезону досяг історичного рекорду
Depositphotos

Українські садівники у 2022 р. змогли збільшити обсяги експорту лохини до історичного рекорду попри пов'язані з війною труднощі. Про це повідомляє EastFruit.

Загальний експорт свіжої лохини з України у 2022 р. перевищив 2,5 тис. т, збільшившись у півтора раза відносно 2021 р.

Попередній рекорд експорту лохини з України, досягнутий у 2019 р., було перевищено на 11%.

«І це попри те, що у 2022 р. не було постачання з України до білорусі, яка до нинішнього року була одним з основних ринків збуту української лохини», — зазначили аналітики.

Уже традиційно основним ринком збуту для лохини з України була Польща. У 2022 р. вона імпортувала з України у 2,2 раза більше ягоди, ніж роком раніше, а обсяг постачання досяг 1,35 тис. т за сезон. Таким чином, понад 50% усієї української лохини було відправлено до Польщі. При цьому Польща була лише транзитним пунктом для лохини з України до інших країн ЄС, тому що експорт свіжої лохини з Польщі в багато разів перевищує обсяги експорту цих ягід з України.

Інші великі імпортери лохини з України — Нідерланди, Велика Британія та Молдова — теж різко збільшили обсяги імпорту: на 80%, 68% та у 2,4 раза відповідно.

За словами аналітиків, вперше гуртові партії лохини з України вирушили також до Іспанії, Німеччини, Грузії та Фінляндії. А ось постачання до країн, куди ягоду доставляли раніше літаками, — ОАЕ, Малайзії та Сінгапуру, не здійснювалися у зв’язку з воєнною агресією росії проти України.

Читайте також: Завдяки державному гранту фермер з Черкащини закладе лохинову плантацію

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus