29 грудня 2022, 10:00, Україна

При блекаутах дешевше виробляти комбікорм завдяки мобільній установці — експерт

Робота комбікормового заводу залежний від зовнішнього електропостачання. А перебої з останнім призводять до зупинки установки або ж некоректної її роботи. Про це розповів технічний директор компанії «Сій добро» Віктор Кот в матеріалі «Ферма без світла — як пережити зиму на власній генерації енергії?» на Kurkul.com.

«Щоб уникнути браку кормів в період блекауту, я раджу банально купити генератор. Потужність його залежить від продуктивності установки. Стартова потужність має бути від 80 кВт. Генератор має відповідати продуктивності установки плюс врахувати резерв потужності 30%. Крім того, треба запастись необхідним пальним», — розповів Віктор Кот.  

Він наголосив, що правильно підібраний генератор дозволить підприємству вийти на стандартну потужність виробництва. Додатково можна дотримуватись заходів, які зменшать витрати електроенергії. Наприклад, передбачити плавний пуск установки. Таким чином навантаження на генератор буде поступовим. 

«Потрібно оптимізувати роботу так, щоб виробляти найнеобхідніше. Систему гранулювання використовувати лише при подачі електроенергії. Не перевантажувати установку. Наприклад, сучасні установки від Buschhoff мають частотні перетворювачі, які оптимально навантажують електродвигуни. Тобто ви отримуєте максимальну продуктивність за оптимального навантаження», — поділився він. 

Віктор Кот зазначив, що наразі більшість фермерів для того, щоб зменшити навантаження, виготовляють корм вночі. А вдень ставлять в пріоритет забезпечення вентиляцією свинарників чи опалення пташників, роботу холодильників для молока чи вже готової продукції. І такий крок є виправданим і доцільним.

Читайте також: Дефіцит енергії в агросекторі — як фермери здобувають енергонезалежність

Також представник компанії «Сій добро» надав 5 універсальних рекомендацій, як фермерам, які виготовляють корми, підготуватись до блекауту. Зокрема він радить:

  • придбати автономне джерело живлення необхідної потужності та зробити запас пального для нього;
  • подбати про блок-акумулятор для комп’ютера управління, аби при вимкненні електроенергії установка продовжувала свою роботу; 
  • оснастити установку стабілізатором; відтак стрибки напруги не будуть впливати на її роботу; 
  • зробити запаси вже готового комбікорму, сам корм може зберігатись протягом 6–7 днів; 
  • переглянути рецепти (можливо доцільно використовувати меншу кількість компонентів). 

«Також буде доречно і, мабуть, дешевше виробляти комбікорм завдяки мобільній установці. Так Buschhoff пропонує комбікормові установки продуктивністю до 20 т/год, які розміщенні на шасі фури. Можна, наприклад, об’єднатися з навколишніми господарствами, придбати цю установку і забезпечити себе комбікормом», — додав технічний директор компанії «Сій добро». 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.