Через низькі закупівельні ціни на зерно в Україні аграрії вивозять врожай за кордон

3 січня 2023 3911 0
Через низькі закупівельні ціни на зерно в Україні аграрії вивозять врожай за кордон

Аграрії Чернівецької області віддають перевагу експорту зерна за кордон, продавати в Україні не хочуть через низькі закупівельні ціни. Спочатку возили збіжжя в Румунію, тепер — у Польщу. Про це пише molbuk.ua.

«Наприклад, із тонни пшениці в мене виходило близько €200 прибутку. Фуражна пшениця вартує €270, а другого класу — €295, проте €80 йшло на перевезення. Черги стояли по три-п’ять днів. Соняшник майже не продаю, бо немає доброї ціни. Та й на Сокирянщині, Хотинщині були сильні засухи», — розповів фермер Андрій Сливка

В цілому, зі слів фермера, 2022 рік минув непогано, зважаючи на всі складнощі. Деякі культури добре вродили, іншим завадила засуха, а деякі вийшли в нуль.

«З деяких культур, як-от, ячмінь, ми в плюсі. Не кажу, що великий плюс цього року, але й сильного мінуса немає. З деяких культур ми виходимо в нуль, як-от, з кукурудзи. Через дощі та сніги домолочуємо її зараз, а врожайність — 3-4 т/га. Наступного року, можливо, будемо зменшувати таку витратну культуру, як кукурудза, на користь сої», — розповів фермер.

Читайте також: Зернова логістика в Україні здорожчала мінімум у 5 разів

Фермер додав, що цьогоріч багато аграріїв зазнали збитків, але вони не такі, щоби наступного року не працювати. Озимий клин в господарстві не зменшували, площі під кукурудзою зменшать. Найбільшою проблемою фермер вважає логістику.

«Вона сильно впливає на вартість зерна, адже падає на плечі фермера. Чим більша черга на митниці, тим більша для фермера ціна. Два-три тижні тому, коли черги були менші, то й ціна впала. Зараз знову черги стали довші, бо польські фахівці на кордоні перевіряють зерно», — пояснив Андрій Сливка.

За даними Kurkul.com, в українських портах станом на 3 січня ціни на пшеницю 2 класу в середньому знаходяться на рівні 6 900 грн/т, вартість фуражної пшениці — 5 900 грн/т, кукурудза та ячмінь коштують 6 000 грн/т. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus