У сезоні 2022 врожайність зернових знизилась на 20-30%

21 січня 2023 122 0
У сезоні 2022 врожайність зернових знизилась на 20-30%
Kurkul.com

Цьогорічна врожайність зернових знизилась на 20-30% у порівнянні з минулорічною. Про це йдеться у матеріалі «Як війна вплинула на врожай зернових та олійних — підсумки сезону 2022» на Kurkul.com.

Так, цього сезону в компанії LNZ Group зафіксували суттєве зниження врожайності практично усіх культур. 

«Залежно від регіону врожайність знизилась на 20-30% у порівнянні з сезоном 2021 р. І це стосується всіх культур», — розповів керівник агродепартаменту компанії Олександр Хмелюк.

На його думку, головна причина — це несприятливі погодні умови. Цей сезон вирощування характеризувався затяжною холодною весною, з пізніми заморозками у першій декаді червня. Останні дуже негативно вплинули на розвиток рослин та формування майбутнього врожаю. 

Нижчою за середню норму була сума активних температур. В окремих регіонах, наприклад, півдні Київщини та заході Одещини, була посуха, паралельно в інших регіонах випала надмірна кількість опадів, що призвело до розвитку епіфітотій. 

«Вишенькою на торті» став тривалий дощовий період у вересні-жовтні. У результаті строки збирання пізніх культур змістились практично на місяць. Це призвело до втрат урожаю та зниження його якості», — зазначив представник «LNZ Group».

Читайте також: Рік, що нас змінив і зміцнив — підсумки аграрного сезону 2021/22

Не відкидає Олександр Хмелюк і впливу фактору війни на агросезон. В першу чергу російська агресія призвела до порушення логістичних ланцюгів, які важливі, як для постачання необхідних ТМЦ, так і реалізації продукції. Як наслідок, Україна значною мірою втратили доступ до світових ринків, а це знизило попит та ціну на внутрішньому ринку.

«Як бачимо, проблем вистачає. Тому, я думаю, що за підсумками цього сезону аграрії мають навчитись приймати виважені рішення та розподілити ризики. Слід зрозуміти, що так, як до 24 лютого вже не буде. Варто шукати та використовувати всі наявні можливості для підвищення ефективності. Ми мало впливаємо на формування ціни продукції, але від нас залежить затратна частина. У пошуку позитивного балансу й виявляється талант підприємця, фахівця, керівника чи власника», — підсумував фахівець.

Читайте також: Фахівці назвали причини пізнього збору кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus