Названо основні проблеми весняної посівної 2023

23 січня 2023 1703 0
Названо основні проблеми весняної посівної 2023
Kurkul.com

Навесні Україну чекає друга посівна в умовах повномасштабної війни. Серед основних викликів: нестача обігових коштів, дорогі ресурси, проблема з логістикою та ін. Про це пише Kurkul.com.

Нагадаємо, Мінагрополітики прогнозує, що посівні площі ярих культур зменшаться на 20% від показника у 2021 році. Прямими чинниками називають: продовження окупації, бойові дії та заміновані поля.  

Водночас Українська зернова асоціація прогнозує, що посівні площі скоротяться приблизно на 40%, а отже, майже удвічі зменшиться обсяг виробництва зерна, якщо порівнювати з довоєнними роками.

Як розповіли експерти ВАР, українських фермерів навесні очікують однакові проблеми: 

  • дорогі добрива і нестача коштів для їх купівлі (до відсутності обігових коштів призвів непроданий врожай, в окремих господарствах зерно на складах лежить ще з 2021 року);
  • низькі ціни на агропродукцію та проблеми із логістикою; 
  • масове блокування податкових накладних.

Аграрії на деокупованих територіях чи в зоні бойових дій, окрім цього, мають проблеми, пов’язані із бойовими діями та замінуванням.

Ще однією особливістю весняної посівної стане відмова від сівби пшениці на користь олійних культур.

Як розповіла очільниця ФГ «Сокіл-Агро» Галина Осадчук, що минулого року господарство засіяло 100 га пшеницею, цьогоріч планують сіяти культуру лише на тих полях, де потрібна сівозміна. 

«Пальне купила, насіння теж. А ось добрив ще не купляла, бо не продала врожай минулого року. Ціна на добрива зросла до 37,5 тис. грн за тонну. Для порівняння торік купляли по 18 тис. грн/т, а у 2021 році добрива коштували 9 тис. грн/т. Пшениця врожаю 2021 та 2022 року не продана у зв’язку з низькою ціною. Іноді вдається продати по $100 за тонну. Тому цього року наше господарство зосередиться на вирощуванні соняшнику та сої. А ось ярої пшениці та ячменю не буде», — зазначила фермерка.

В центрі України ситуація схожа. Фермери вважають, що ціна добрив не виправдовує бажаного ефекту від їх використання.

«Сьогодні добрива коштують дорого. Ми зекономили та недобрали до потреби 10-20%. Ми розуміємо, що без підживлення врожай буде меншим. Будемо сіяти кукурудзу, соняшник, буряк і сою. Але кукурудзи будемо вирощувати менше, маємо великі залишки, оскільки зернову важко експортувати», — зауважив керівник ТОВ «Кишенці» Кейс Хузінха.

Читайте також: Як війна вплинула на врожай зернових та олійних — підсумки сезону 2022

Також падіння темпів продажів фіксують аграрії півдня. Окрім, цього заважає працювати масове блокування податкових накладних. А ось змінювати структуру посівів не збираються.

«Із проблем, які дійсно докучають — погана реалізація та блокування податкових накладних. Одні накладні вдається розблокувати, інші — ні. Вже є рішення суду про розблокування, але податківці не хочуть їх виконувати. Структуру посівів змінювати не буду, бо працюємо за певною технологією», — розповів керівник ТОВ «ЮГ Агро сервіс» Анатолій Запорожан з Одещини.

Найгірша ситуація в аграріїв деокупованих областей та тих, що розташовані близько до фронту. Тамтешнім фермерам проблем додають обстріли та заміновані поля.

«Я ще нічого не купував для проведення весняної посівної. З 3000 гектарів, в мене 1000 га замінована. Заявку для проведення саперних робіт залишив відразу після деокупації. У сусідів ситуація ще гірша, всі їх землі «засіяно» вибухівкою. Будемо шукати вихід самостійно, бо сьогодні дешевше купити поле, чим його розмінувати. Розглядаємо можливість купити дрон, який шукає міни, чи орендувати спеціальну машину», — зазначив керівник ПП «Явірське» Олег Гірман з Харківщини.

Читати за темою: На Вінниччині розробили технологію пошуку мін на полях за допомогою сільгосптехніки

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus