На Вінниччині розробили технологію пошуку мін на полях за допомогою сільгосптехніки

20 січня 2023 252 0
На Вінниччині розробили технологію пошуку мін на полях за допомогою сільгосптехніки
  • Міни на полях шукатимуть за допомогою сільгосптехніки
  • Технологію розробили на Вінниччині
  • Вона актуальна для регіонів України, де відбувалися бойові дії

Вінницьке підприємство учасник Агрокластера «АгроВін» розробило технологію дистанційного пошуку мін на полях. Шукатимуть їх за допомогою сільськогосподарської техніки. Про це повідомили у Вінницькій ОДА.

«На трактор кріпляться металодетектори, один — спереду, два — позаду. Ширина захвату — 6 м. Трактор рухається полем в автоматичному режимі зі швидкістю 3 км на годину. Металодетектор, що попереду, фіксує інформацію та передає її на диспетчерський центр в режимі онлайн. Якщо небезпечний предмет виявлений на шляху трактора, машина автоматично зупиниться і буде чекати подальших вказівок від оператора», — розповів засновник компанії «ФРЕНДТ» Віталій Шуберанський.

За його словами, ця технологія актуальна для регіонів України, де відбувалися бойові дії. Зокрема — Київської, Чернігівської, Сумської областей.

«Згодом технологія стане актуальною для 30% від окупованої території України. Крім цього, за допомогою нашого спільного з ВНТУ навчального центру плануємо проводити навчання новим технологіям для людей, які втратили роботу, давати їм нову кваліфікацію. Спеціалізована техніка коштує мільйони доларів, а ми можемо брати господарську техніку, що не використовується у виробництві, і завдяки цьому розробка має низьку собівартість», — пояснив Віталій Шуберанський.

Технологія передбачає використання безпілотних пристроїв, які забезпечують пошук вибухонебезпечних предметів і їх маркування на полях. Це спростить роботу вибухотехнічних служб, які займаються розмінуванням деокупованих територій.


Нагадаємо, компанія Feodal підписала меморандум про співпрацю з Центром протимінної діяльності. У рамках меморандуму планується активний обмін інформацією щодо протимінної діяльності, а також участь Центру в проєкті military.feodal.online

За словами учасників меморандуму, така співпраця сприятиме швидшому розмінуванню територій після деокупації та створенню безпечного середовища в Україні внаслідок обміну інформацією. 

Заявку на розмінування полів можна залишити за посиланням.

Деталі щодо співпраці можна дізнатися за тел.: +38 (067) 102-01-06.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus