Агротрейдер розповів, яка схема логістики має найбільшу окупність

2 лютого 2023 235 0
Агротрейдер розповів, яка схема логістики має найбільшу окупність

У перші місяці війни на ринку трейдингу був колапс, тож компанія-агротрейдер M-Grain зрозуміла, що в цей час може бути корисною саме малим та середнім фермерам. Про це йдеться у матеріалі «Агротрейдер з активами в Україні, олійним заводом в Еквадорі та офісом у Швейцарії. Візитівка M-Grain» на Latifundist.com.

В Україні основним партнером агротрейдера є торгівельно-виробнича компанія «Біоенерджі-Вінниця».

«Щоб продати своє зерно, таким фермерам потрібно було самим знайти покупця, розібратися з документообігом, а ще довіритися покупцеві й дочекатися розрахунку. Компанія вирішила взяти на себе цю фінансово-логістичну функцію», — виконавчий директор M-Grain Кирило Злочевський.

Завдяки офісам у Швейцарії та ОАЕ їй було значно легше організувати логістику через західні кордони. Та й команда оперативно переорієнтувалася на нову роботу.

У травні компанія пройшла сертифікацію ISCC EU. Почала возити насіння соняшника в Болгарію та Румунію. В Польщу повезла ріпак і кукурудзу. Підписала контракти із переробки соняшника з Нідерландами та Італією.

«Ми їхали вагонами-зерновозами, біг-бегами, контейнерами і тентованими фурами. Як не дивно, з точки зору прибутковості, добре спрацювала схема біг-беги вантажівками + олійні культури. Тобто логістика автомобілями повністю себе окупала при транспортуванні саме олійних культур. Такі вантажі відправляли у Польщу, Румунію і Болгарію», — пояснив Кирило Злочевський.

А от елеватори в Європі не орендували. На думку Кирила Злочевського, багато хто з українських компаній поспішили з таким кроком. І не всі зможуть «відбити» свої інвестиції, бо вже зараз по ринку видно, наскільки швидко переорієнтовуються логістичні потоки.

Читайте також: Як війна вплинула на врожай зернових та олійних — підсумки сезону 2022

Наразі M-Grain закуповує у фермерів пшеницю, соняшник, кукурудзу та ріпак. Експортує збіжжя через порти Великої Одеси, Дунаю та західні кордони.

Основні об’єми зерна «Біоенерджі-Вінниця» купує у фермерів.

«Домовляємося з фермерами за ціну і даємо передоплату. Після завантаження у господарстві, машини їдуть не на елеватор, а на перевантажувач, де послуга коштує 40-60 грн/год. В той час як на елеваторі ця послуга обійдеться у 160-180 грн/год. Вже маємо $4 маржі на логістиці. Плюс на ринку завжди є той, хто «горить» — йому конче необхідне зерно на сьогодні. То ще маємо $1-2 маржі на цьому», — розповів Кирило Злочевський.

Чи не боїться компанія працювати по передоплаті? Не боїться, адже весь ризик-менеджмент побудований навколо оцінки ризику фермера.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus