Експерт порадив, як фермерам заощадити на добривах

10 лютого 2023 1117 0
Експерт порадив, як фермерам заощадити на добривах
Depositphotos

На сьогодні перед аграріями України постало досить складне питання — як заощадити на елементах живлення, для культурних рослин. 

Як розповів Kurkul.com менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону «LNZ Group» Леонід Чорний, попри те, що добрива подорожчали у 2-3 рази, відмовитися від їх внесення не можна, оскільки їх використання безпосередньо впливає на результативність урожаю. Відповідно, слід вирішувати завдання доцільності та грамотного підбору цієї продукції під конкретну культуру.

«Сучасні фермери добре розуміють, що ґрунт — це основний засіб для виробництва і підхід до використання цього засобу уже давно переходить у інший, цифровий, формат. Ми розуміємо що ґрунт це ціла система із власним живим «метаболізмом» процесів, які безперервно протікають у землі. Постійне винесення рослинами поживних складових із ґрунту, мінералізація корисних елементів, вимивання речовин в нижні шари ґрунту», — пояснив експерт.

Тому для отримання високих врожаїв і відповідно прибутку він радить підтримувати необхідний баланс елементів у ґрунті.

Щоб це зробити в сучасних надскладних умовах необхідно:

  • приділити увагу органіці;

«Кури з коровами виробляють гній стабільно, обмежень на експорт не встановлюють, від цін на газ залежить мало. Проблема тут у тому, що гектарна норма добрив на основі гною 20-40 т, тож логістика виходить досить затратною. До того ж потрібний спеціалізований транспорт. До речі, гній та перегній належать до другого-третього класу небезпеки, тож треба буде подбати про спеціальний дозвіл на перевезення. Але загалом, якщо поле розташоване на відстані до 20 км від ферми, такий варіант може стати порятунком», — пояснив Леонід Чорний.

  • використовувати систему точного землеробства;

«Якщо перейти від розкидання добрив до їхнього диференційованого внесення, то можна заощадити до 40% мінеральних добрив. Так, ціна такого обладнання досить висока, але вона компенсується навіть у короткостроковій перспективі», — додав експерт.

  • застосувати науковий підхід щодо обліку коефіцієнта використання поживних речовин з добрив та обов’язковий аудит ґрунту при якому визначаємо реакція ґрунтового розчину, вміст органіки, доступність мікро- та макроелементів (азот, калій, фосфор, сірка, кальцій, магній, цинк, бор, мідь, марганець, залізо, натрій).

Детальніше про використання поживних елементів із різного виду добрив можна розглянути у табличці:

 

Отож, щоб заощадити, експерт радить підвищувати коефіцієнт використання добрив (КВД).

Також, за словами Леоніда Чорного, варто знати, як засвоюються базові поживні елементи, виходячи з pH ґрунту.

pH Азот, % Фосфор, % Калій, %
4,5 30 23 33
5,0 43 34 52
5,5 77 48 63
6,0 89 52 77
6,5 100 95 100
7,0 100 100 100
7,5 100 70 75
8,0 100 30 45

«Виходячи з цього зробимо висновок про необхідність проведення грунтового аудиту для подальшого планування внесення елементів живлення. Не забуваємо про необхідність проведення меліоративних заходів для вирівнювання кислотності ґрунту», — пояснив менеджер з розвитку агротехнологій.

Підсумовуючи, Леонід Чорний зазначив, що для підвищення коефіцієнта використання добрив необхідно: забезпечити максимальну доступність елементів живлення, тобто обсяг поживних речовин у безпосередній близькості від кореневої системи. 

Тож, необхідно використати мікродобрива для стимулювання розвитку кореневої системи.

Зокрема компанія LNZ Group пропонує комплексний препарат DEFENDA насіння, який дозволить рослинам почати формувати потужну кореневу систему з ранніх етапів життя. Для озимих культур в період весняного відновлення вегетації необхідно застосувати DEFENDA Аско-Гумат для швидкого відновлення кореневої системи. В період активною вегетації слід застосувати DEFENDA 19-19-19 для компенсування дефіциту макроелементів важливих при формуванні врожаю.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus