Через перебої з електропостачанням фермери розпродують моркву

8 лютого 2023 72 0
Через перебої з електропостачанням фермери розпродують моркву
Depositphotos

З початку цього тижня на українському ринку моркви встановилися негативні цінові тенденції. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit

Основною причиною здешевлення цієї продукції стало збільшення пропозиції моркви на ринку.

«Більшість українських фермерів вважали недоцільним і надалі зберігати ці коренеплоди й масово почали продавати моркву зі сховищ, що своєю чергою негайно позначилося на відпускних цінах у даному сегменті», — пояснили аналітики.

Так, наразі українські фермери готові відвантажувати моркву від 18 до 25 грн/кг, що в середньому на 18% дешевше, ніж тижнем раніше.

За словами ключових гравців ринку, негативний вплив на ціни в даному сегменті чинить збільшення пропозиції моркви з місцевих господарств. Через перебої у подачі електроенергії якість продукції сховищах дрібних господарств стрімко погіршується, що змушує фермерів розпродувати наявні запаси цього коренеплоду.

Водночас гравці ринку зазначають, що великі фермери достатньо забезпечені генераторами та не мають проблем зі зберіганням. У зв’язку з цим вони вважають за краще призупинити продаж моркви, враховуючи досить велику пропозицію на ринку даної продукції.

Читайте також: Сезон-2023/24 може розчарувати виробників цибулі — аналітики

Водночас аналітики додали, що, попри цінове зниження, сьогодні морква в Україні коштує в середньому в 1,9 раза дорожче, ніж за аналогічний торішній період. Проте вони не виключають, що ситуація в даному сегменті може кардинально змінитися, оскільки врожай моркви цього сезону був досить скромним, і запаси якісної продукції в господарствах також досить обмежені.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus