Якщо в Україні дозволять ГМ-ріпак, то його буде знищено на 100% — Дробязко

20 лютого 2023 940 0
Якщо в Україні дозволять ГМ-ріпак, то його буде знищено на 100% — Дробязко
Kurkul.com

Наразі Україна працює на преміальних ринках не ГМО-кукурудзи, ріпаку та сої. В умовах війни країні довелося перебудовувати купу логістичних шляхів. Якщо преміальні ринки, які не хочуть купувати ГМО, закриють доступ, то знову доведеться з нуля будувати логістику.

Про це розповів власник «Аграрної технологічної компанії» Юрій Дробязко в матеріалі «Вирощування ГМ-культур — не панацея від хвороб і шкідників. Та й економія сумнівна. Інтерв’ю з Юрієм Дробязко» на Latifundist.com.

Водночас Юрій Дробязко зазначає, що вирощування ГМ-культур не може бути панацеєю від хвороб і шкідників. 

«Дійсно, ГМО полегшить вам роботу, але це не панацея. Ген модифікації від діабротики в США не працює, бо сформувалася вже популяція, яка її обходить. Тому потрібно розробляти нові генетичні модифікації від діабротики. Панацеєю від будь-якого шкідника або хвороби є сівозміна», — пояснив власник «Аграрної технологічної компанії». 

І, за словами аграрія, вирощування ГМ-культур не настільки рентабельне, як думають аграрії.

«ГМ-ріпак йде на виробництво біодизеля в ЄС. І закупівельна ціна на нього нижча, ніж на ріпак без ГМО. Але я продовжу свою думку стосовно штрафів. В Україні ми збираємо приблизно 3,5 млн т ріпаку. На експорт йде приблизно 3 млн т. Майже увесь ріпак вивозиться в Європу. Тепер давайте 3 млн помножимо на €70 штрафу і отримаємо втрати українських фермерів. А це $200 млн в рік. Чи потрібно це нам?», — пояснив Юрій Дробязко.

Читайте також: Аграріям радять цьогоріч коригувати сівозміну на користь сої

Як зазначається у матеріалі, за різними оцінками, в Україні наразі вирощується до 70% ГМ-сої. По ріпаку ця цифра орієнтовно сягає 30%. 

«Так, він є, бо різні пройдисвіти завозять насіння ГМ-ріпаку контрабандою. Ці площі не перевищують 3-5%, але вони перетворюють 30% ріпаку саме за рахунок перехресного запилення на ГМ. Якщо ми дозволимо ГМ-ріпак, то його буде знищено на 100%. Він буде йти на виробництво біодизеля, оліфи і т.д. Фермер в результаті отримає $70 здешевлення на тонні», — зазначив аграрій.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus