Цибуля стала найдефіцитнішим овочем у світі

28 лютого 2023 176 0
Цибуля стала найдефіцитнішим овочем у світі
Depositphotos
  • Цибуля може стати дефіцитом 
  • В Україні вартість у магазинах досягає 100 грн/кг
  • Найдорожче цибуля коштує на Філіппінах — $13/кг

І в Україні, і в Європі, і в Азії набирає обертів «овочева лихоманка». Найбільш проблемною стає ситуація з цибулею, цінники на яку зараз просто зашкалюють. Про це розповів керівник проєкту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев, передає ctrana.news.

Нагадаємо, в Україні гуртова вартість цибулі досягла 40 грн/кг — це 4,5 раза дорожче, ніж минулого сезону. 

За словами Олександра Хорева, найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% — до 50 грн/кг. У роздробі цибулю вже продають по 60-80 грн/кг, а в деяких супермаркетах і по 100 грн/кг. З урахуванням подальшого подорожчання максимальні цінники у магазинах можуть становити 100-120 гривень.

«Дехто може продавати і по 200», — прогнозує експерт.

За його словами, у новому сезоні через ажіотаж багато вітчизняних фермерів розширять площі під цибулею. Але головне питання — що буде із посівною на Херсонщині.

Читати за темою: На Одещині стартувала весняна посівна 2023

Але проблеми із цибулею наразі є не лише в Україні.

«У Європі, де через посуху врожай цибулі скоротився на 10%, цінники теж активно зростають, хоча вони нижчі, ніж в Україні. Скажімо, у Польщі цибуля дешевша, ніж у нас, на 7-10%, що активізувало її імпорт. Тим часом дефіцит продукції на європейському ринку продовжує наростати», — зазначається у повідомленні.

Але справжня «цибульна паніка» сталася на Філіппінах.

«Там цибуля зараз офіційно найдорожча у світі: цінник злетів за останні кілька місяців ушестеро, до 13 доларів за кілограм. Це втричі дорожче за курятину і більше, ніж заробляє за день середньостатистичний громадянин цієї країни. Причини ажіотажу ті ж, що й в інших регіонах: різке зниження врожаю та «змова» спекуляція», — зазначається у матеріалі. 

Читайте також: Вітчизняні тепличники розпочали реалізацію огірків нового обороту

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus