Зеленський обговорив із секретарем ООН продовження зернової угоди

8 березня 2023 123 0
Зеленський обговорив із секретарем ООН продовження зернової угоди

Президент України Володимир Зеленський та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрілися в Києві, щоб обговорити продовження «зернової угоди».

Сторони заявили, що продовження експортної ініціативи після 18 березня є критично необхідним для світу. 

«Ми сьогодні зацікавлені, щоб не було голоду у світі. І наша спільна політика — про те, щоб продовжити дію «зернового коридору». Ми порушували питання щодо майбутньої пролонгації цієї ініціативи, деталі, як ми можемо ще допомогти світу і розширити ініціативу», — сказав Володимир Зеленський.

Антоніу Гутерреш зазначив, що завдяки Чорноморській зерновій ініціативі вдалося знизити ціни на продовольство у світі та забезпечити підтримку країнам, які розвиваються. Індекс продовольчих цін завдяки експорту з України зменшився на 20%.

За словами Володимира Зеленського, «також важливо працювати у рамках гуманітарної ініціативи Зерно з України», в рамках якої вдалося залучити понад 200 млн доларів і відправити 140 тис. т українського зерна до Європи, Кенії. Ефіопія, Сомалі.

«Впевнений, що ми зможемо значно посилити ініціативу. Це дасть ще більше гарантій для світової продовольчої безпеки», — додав він.

Володимир Зеленський також подякував Антоніу Гутеррішу за «чітке засудження російської агресії» та висловив сподівання, що «особисте лідерство Генерального секретаря допоможе реалізувати нашу резолюцію Генасамблеї ООН щодо дотримання вимог Статуту ООН».

Нагадаємо, вчора, 7 березня, Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus