Реклама

Фермери готові економити навіть на азоті, але не на гербіцидах

14 березня 2023 541 0
Фермери готові економити навіть на азоті, але не на гербіцидах
Kurkul.com

Внесення ґрунтових гербіцидів є обов’язковим. Фермери готові економити навіть на азоті, але не на гербіцидах. Про це розповіли фермери під час зустрічей, організованих брендом «Агрохімічні технології».

Детальніше можна прочитати в матеріалі «Кукурудза 2023: складаємо плюсову економіку» на SuperAgronom.com.

«Внесення ґрунтових є обов’язковим, на мою думку. Можливо, навіть за рахунок азотних добрив, якщо не вистачає коштів», — розповів директор насіннєвої компанії «Рост Агро» Максим Бернацький.

За його словами, гербіцид для вирощування кукурудзи настільки ж важливий, як і насіння. Це не та річ, на якій економлять. Були випадки, коли випадали дощі, і проходила фаза внесення для страхового гербіциду, або наступала вітряна погода на два тижні — й проходила фаза.

«Я готовий зекономити навіть на азоті, але не на гербіцидах!», — розповів аграрій.

Читайте також: Карбамід подешевшав на 24%

Якщо згадати фактори, які впливають на врожайність (по пам’яті):

  • обробіток ґрунту — не більше 15%;
  • гербіцид, чисте поле — 60-70%.

«Забур’яненість може знищити врожай ущент. Я згоден, що в стабільно посушливих умовах може скластись, що ґрунтовий не потрібен, — у разі пересихання верхнього шару ґрунту. Але в стандартних умовах, коли на 3-4 см є волога, коли досить потужні роси — ґрунтовий потрібно використовувати. І ми також у степовій зоні, недалеко від Кропивницького», — підсумував Максим Бернацький.

Як зазначив керівник компанії «Агро-Форте» Юрій Фаловський, минулого сезону він в черговий «наступив на ті самі граблі».

«Десь на половині площ посівів кукурудзи я вирішив, що вологи недостатньо, ґрунтовий не спрацює — і це була моя помилка. За стандартної технології після сівби я планую внесення гліфосату з ацетохлором 1,8-2,2 л/га. У цьому році я подивився — марні гроші, вологи нема. А далі наклалась низка чинників. Там, де не був внесений ґрунтовий, — пішли мишії, була посуха, мишії були в стресовому стані, накладка двох препаратів, недостатньо ефективно вони спрацювали — врешті «граблі» на тому ж самому місці. А ґрунтовий гербіцид все ж спрацював», — пояснив аграрій.

Він додав, що просто потрібно отримувати професійні рекомендації — з прилипачами, нормами внесення, нормами виливів та строками внесення.

Як зазначив головний агроном та керівник відділу технічного маркетингу «Агрохімічні технології» Сергій Богомаз, якщо порівнювати ґрунтові діючі речовини між собою, у кукурудзи немає такої чутливості до ацетохлору, тому він безпечний фактично по всій території України. А за ефективністю в посушливих умовах, за розчинністю — однозначно ацетохлор кращий. Токсичність на основні проблемні об’єкти у нього також краща.

Якщо взяти базову схему від бренду АХТ — це Основа 2,5 л/га, а потім страхове внесення у фазу до 6-го листка Дисулам 0,4-0,6 л/га + Мілафорт 1,0-1,25 л/га. Часто використовують тільки Дисулам, бо якщо правильно внесена на вологий ґрунт Основа, то вистачає виключно Дисулама, і не потрібно використовувати нікосульфурон, якщо немає злаків. Якщо попередник не соняшник і немає падалиці, то часто працює і виключно ґрунтово Основа.

Нагадаємо, бренд Агрохімічні технології презентував 5 нових препаратів.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама