Реклама

Без ґрунтового гербіциду будь-яка технологія вирощування соняшника буде із втратами — експерт

28 березня 2023 1707 0
Без ґрунтового гербіциду будь-яка технологія вирощування соняшника буде із втратами — експерт
Kurkul.com

Пізній попередник перед посівом соняшника є основною причиною переходу на сульфо-технологію. Про це розповіли експерти проєкту «ПДВ. Підготуйся до весни» від бренду «Агрохімічні технології» в матеріалі «Соняшник 2023: оптимальна технологія в умовах скороченої сівозміни» на SuperAgronom.com.

Як зазначив продакт-менеджер «Агрохімічні технології» Олександр Конопацький, коли кукурудза збирається вже зі снігом, якісний обробіток ґрунту — це фантастика. А за неякісного обробітку ефективність спрацювання ґрунтових буде відносною.

Друга причина — сильне забур’янення дводольними бур’янами: осоти, амброзія, лобода біла. І найпоширеніше — дефіцит ґрунтової вологи.

«На стійких гібридах є можливість вносити дробно Гренадер, це будуть 2 недорогі внесення. Сумарно з внесенням грамініциду Ореол Максі ціна буде орієнтовно $20-24/га. З недоліків — це потребує двох внесень з інтервалом 7-10 днів, що іноді складно встигнути», — додав експерт. 

Водночас керівник відділу продажу ТОВ «АгроПрайд» Руслан Діденко пояснив, що у східному регіоні грамініцид вноситься першим, до 3-ї пари (6-го листка), бо потім по фазі 10-12 листків отримуються мікро-фони. Вже після цього — Гренадер. 

«Але все ж страхові гербіциди — це не основний метод захисту посівів, це підстраховка. Я рекомендую працювати ґрунтовим. Як можна якісно прогнозувати погодні умови, розрив 7-10 днів між внесеннями, врахувати навантаження на техніку? Бо вилізе весь «гербарій», ти обробив хізалофопом, вичекав 10 днів — а тут трактор поламався, щось сталось з робітником — і все», — додав Руслан Діденко.

За його словами, ґрунтові навіть у при посухах забирають щонайменше 60% бур’янів. Потім з ними боротись значно простіше. 

Так, засновник ТОВ «Агровимір» із Тернопільщини Роман Кастранець додав, що без ґрунтового гербіциду будь-яка технологія на сьогодні буде із втратами — що імі-, що сульфо-, що класика.

«Ми три роки проводили досліди на полігоні Поле Знань, і на Полтавщині, і на Київщині. Що сульфо-, що імі- технологія за додаткового внесення ґрунтових гербіцидів показує щонайменше 10% прибавки до врожаю, порівняно з внесенням тільки трибенурон-метилу або імідазолінів», — пояснив Дмитро Шацман, директор компанії «Євросем».

Як додав керівник відділу агросервісу ТОВ «Агро Експерт» Олег Загородній, 10% прибавки врожайності окуплять будь-який ґрунтовий гербіцид навіть при цінах 2022 року. Не питання ціни — питання окупності.

Читайте також: Фермери готові економити навіть на азоті, але не на гербіцидах

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама