Польща планує обмежити ввезення зерна з України

30 березня 2023 170 0
Польща планує обмежити ввезення зерна з України
Kurkul.com

Польща готується запровадити обмеження щодо ввозу зерна з України. Це необхідно, щоб імпорт не дестабілізував ситуацію на її ринку. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише Latifundist.com.

«Ми готові допомогти — взяти це зерно та експортувати до Африки. Але ми не згодні, щоб це зерно потрапило на наш ринок і дестабілізувало його. Я розпорядився запровадити правила, які обмежать вплив українського зерна на Польщу», — сказав прем'єр-міністр Польщі.

Польща вже надіслала листа до Єврокомісії для ухвалення «радикальних рішень». Крім того, Варшава готова йти на конфлікт щодо обмеження українського експорту.

Читайте також: Болгарські фермери блокують прикордонні переходи через українське зерно

«Криза є такою потужною, що на сьогодні ми заразом розглядаємо ті інструменти, на застосування яких ми не маємо згоди від Єврокомісії. Я говорю це відверто. За кращого з варіантів на нас чекає віддалене у часі покарання», — додав Матеуш Моравецький.

Також уряд країни готується запровадити субсидії для фермерів на перевезення пшениці та кукурудзи до портів Балтії.

Раніше Румунія та Польща вимагали збільшити компенсацію від Європейської комісії, яку їм призначили через наплив українського зерна.

Румунські та польські фермери критикують запропоновану компенсацію від ЄС розміром €56,3 млн. Вони вважають її замалою. Президент Євроради Шарль Мішель визнав роль Румунії у створенні альтернативних експортних маршрутів для України.

«Але я знаю, що це негативно позначилося на румунських фермерах. Ми маємо розглянути можливість збільшення цієї суми», — зазначив президент Євроради.

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький теж вважає, що необхідна більша сума.

Нагадаємо, польські аграрії незадоволені транзитом українського зерна через Польщу закидали міністра сільського господарства Генрика Ковальчика яйцями

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus