9 квітня 2023, 09:00, М’ясо

Участь в племінній асоціації гарантує вищу ціну на продукцію — чим дивує іспанське тваринництво

В Іспанії дуже багато племінних тварин, порід та асоціацій. Зареєстровано 189 порід тварин, з яких половину складають породи ВРХ. Найбільша федерація племінних асоціацій налічує 121 об'єднання, але є також і ті, які не входять до неї.

Про це йдеться в матеріалі «7 відмінностей агробізнесу Іспанії від України» на Kurkul.com.

Як зазначається, племінні асоціації формують свій бюджет переважно з членських внесків. Розмір державного фінансування для підтримки породи на одну асоціацію обмежений сумою у €200 тис. на рік, таку допомогу мають лише найбільші асоціації.

Водночас багато дрібних отримують невеликі кошти з місцевих муніципалітетів. Бюджет витрачається на покращення племінної роботи, участь у виставках та змаганнях, побудову мережі забійних підприємств та збуту. 

«Участь в асоціації означає, що туші тварин, відправлені на обробку, будуть розподілені на стейки та іншу нарізку, строго регламентовано по розміру, вазі, місцю вирізки тощо. І тільки тоді на продукції може з’явитись логотип асоціації — це певний стандарт якості для покупця, який означає, що цей шматок м’яса буде такого ж розміру, ваги та смаку, як і той, що був проданий минулого тижня чи місяця з іншої ферми. І це дозволяє встановити вищу ціну на продукцію», — йдеться у матеріалі. 

Наприклад, фермери, що входять до асоціації виробників та заводчиків породи ВРХ Ретінда отримують €5,5/кг мʼяса, що вище, ніж ціна звичайної яловичини. Але при цьому асоціація гарантує дотримання технології виробництва та якість.

Читайте також: Об’єднані війною: чи є у фермерів шанс на кооперацію

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.