На Півдні фермери можуть відмовитись сіяти соняшник

29 травня 2023 3915 0
На Півдні фермери можуть відмовитись сіяти соняшник
Kurkul.com

Через зміну погодних умов та постійні посухи фермери Півдня можуть відмовитись від вирощування соняшника. Таку думку висловив керівник господарств «Вікторія» та «Ягорлик» з Одещини Віктор Кожухаренко.

Детальніше читайте в матеріалі «Посівна Південь: колись сіяли першими, а у сезоні 2023 — разом зі всією Україною» на Kurkul.com.

Загальний земельний банк становить 8 500 га. Цього року 95% площ аграрій відвів під озиму групу: 4 200 га озимої пшениці, 2 600 га ріпаку, 1 400 га озимого ячменю. Решту засіяли льоном.

Площі під ріпаком фермер цьогоріч збільшив, зазвичай сіє від 800 до 1 600 га.

«У нас так часто підходять: якщо у серпні дощ — сіємо ріпак, нема — пшеницю. Сіяли ріпак аж до 10 жовтня. Загалом строки посіву за останні роки зміщуються на 2 тижні. Культура більш ризикова, ніж пшениця: може не зійти, осипатися. Але дає більші прибутки», — додав Віктор Кожухаренко. 

Що стосується економії при посіві, то на 30% скоротили внесення азотних добрив, зокрема селітри. На неродючих ґрунтах добрива взагалі не вносили. 

«На виході з зими в Бессарабії не було вологи у метровому шарі, аграрії переживали, що буде тотальна посуха, коли у більшості аграріїв згоріли поля. На деяких полях було лише 40 мм вологи у метровому шарі. За квітень пройшло 100-150 мм опадів. Якщо ще пройде дощ, то врожай буде більш-менш хороший: до 5 т/га пшениці та 3,2 т/га ріпаку», — зазначив фермер. 

Як зазначив Віктор Кожухаренко, через посуху в його господарствах планують відмовлятися від соняшника.

«Окрім витягування вологи, він ще й найгірший попередник на Бессарабії. До того ж у цьому регіоні він дає хороший врожай раз на 5 років, а кукурудза — раз на 7 років», — пояснив він.

Читайте також: Нетипова посівна 2023: вся Україна розпочала сіяти одночасно

Проєкт АгроЕкспедиція Посівна 2023 відбувся за підтримки партнерів — компанії BASF та міжнародного банку Credit Agricole Bank.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus