Через зміни клімату господарство з Вінниччини після 3-річної перерви повернулось до посіву сої

31 травня 2023 3165 0
Через зміни клімату господарство з Вінниччини після 3-річної перерви повернулось до посіву сої

Південь Вінниччини для аграріїв став ризиковою зоною землеробства. За 3 роки клімат кардинально змінився, що спонукало аграріїв змінювати підходи до сівозміни та агровиробництва. Про це розповів керівник господарства ТОВ «Федорівське» Сергій Токан в матеріалі «Посівна кукурудзи проти соняшнику — хто перемагає в Центрі України» на Kurkul.com.

«Буквально за 3 роки клімат в регіоні кардинально змінився. Тільки уявіть — минулого року у нас випало 120 мм опадів. Це менше, аніж в Сахарі!», — поділився він. 

У господарстві вирощують кукурудзу (40% площ), соняшник (15-20%), озимий ріпак (15%) та озиму пшеницю (15%). Культури та співвідношення площ під ними з минулого року кардинально не змінились. Єдине, додатково заклали кілька ділянок під насіння сої та кукурудзи. 

«Цьогоріч з реалізацією, напевне, будуть проблеми, то наступного року, можливо, будемо щось змінювати. Бо через посуху торік кукурудза вийшла в «мінус». Плануємо на половині оброблюваних площ встановити зрошувальне обладнання. Воно запрацює вже цього року на невеликій ділянці. Там посіють сою», — розповів Сергій Токан. 

До речі, щодо сої, то її в господарстві не вирощували 3 роки, а цього сезону повернулись знову. Все знову ж повʼязано з погодними умовами.

«Соя приносила нам врожайність в понад 4 т/га. Ми збільшили у 2 рази її площу, але коли вологи не було, то зібрали в межах 1,5 т/га. Відмовились від сої. Чому цього року повернулись? Бо була ділянка, де потрібно було сіяти пізніше, тому вирішили спробувати», — розповів заступник директора, агроном господарства Дмитро Токан.

Проєкт АгроЕкспедиція Посівна 2023 відбувся за підтримки партнерів — компанії BASF та міжнародного банку Credit Agricole Bank.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus