Урожай озимих зернових під загрозою – Укргідрометеоцентр

22 березня 2016 78 0
Погіршення погодних умов загрожує урожайності озимих
august.in.uaПогіршення погодних умов загрожує урожайності озимих

Похолодання та заморозки негативно вплинуть на посіви озимих та призведе до зниження врожайності. Про це в коментарі ІА «АПК-Інформ» повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру Тетяна Адаменко.

За останні кілька днів циклон привів до зниження температури в західних областях, а також до -5-11 ° С в Харківській, Луганській, Запорізькій областях, до -10 ° С — в Сумській, до -5-10 ° С — в Чернігівській.

«Короткочасне зниження температури повітря – це не так страшно, проте не відомо, якими будуть наслідки зниження температури на поверхні ґрунту. У Запорізькій області температура поверхні ґрунту знизилася до -15-16 ° С, в Луганській – до -12-15 ° С, в Харківській і Дніпропетровській – до -10 ° С », – підкреслила Тетяна Адаменко.

Зниження температури на поверхні ґрунту небезпечно для рослин, які вже почали зростання.

«Загибелі самої рослини може і не бути, але наземна маса буде пошкоджена, і продуктивність такої рослини буде маленькою», – зазначила агрометеоролог.

Станом на ранок 21 березня сніг лежав шаром товщиною до 10 см в Дніпропетровській області, 2-10 см — в Донецькій, 2-4 см — у Харківській. Майже вся лівобережна частина України була вкрита шаром снігу в 1-10 см. Є імовірність, що сніг допоможе захистити посіви від низьких температур.

Наразі за оцінкою Укргідрометеоцентру стан озимих зернових на 26% площ оцінюється як «поганий».

«На посів ярих це ніяк не вплине. Головне, щоб не було сходів. Пошкодження сходів ярого ячменю можливе тільки в Одеській області, де сівба почалася раніше. На насіння, яке просто лежить у землі, похолодання не вплине», пояснила експерт.

Виконано за допомогою Disqus