Реклама

Україна збере один із найнижчих урожаїв яблук за останні вісім років — прогноз

3 серпня 2023 84 0
Україна збере один із найнижчих урожаїв яблук за останні вісім років — прогноз
Kurkul.com

У 2023 р. площі під яблуневими садами в Україні знову знизяться і досягнуть чергового мінімуму. Про це пише EastFruit.

«Так, сектор виробництва яблук у країні продовжить розпочатий уже давно процес інтенсифікації (заміна старих неефективних насаджень новими інтенсивними). До цього додамо відхід з українського ринку невеликих площ під садами в окупованих регіонах країни й негативні фактори поточних умов ринку. Багато виробників не збираються проводити збір плодів у садах через проблеми з робочою силою, подорожчання витратних частин, низьких закупівельних цін переробників у минулому сезоні, стагнацію внутрішнього ринку і можливе повторення ударів по енергетиці країни взимку», — пояснив Євген Кузін, керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Таким чином, площі під яблуневими садами, скорочуючись з 2016 р. у середньому на 3% щорічно, у 2023 р. досягнуть нового мінімуму в Україні. Проте деяка частина таких площ може цілком повернутися на український ринок у разі повторення сценарію високого попиту з боку переробників на промислове яблуко.

Поки що відкритим залишається і питання врожайності яблук в Україні, адже погодні умови влітку та на початку осені можуть дещо вплинути на неї. 

«Як показує наше щорічне опитування виробників яблук, у 2023 р. зросте частка інтенсивних насаджень, і частка садів під краплинним зрошенням, і особливо частка садів, які використовують захисну сітку у своєму виробництві. Тобто, з одного боку, на врожайність серйозно впливатимуть позитивні фактори», — підкреслив Євген Кузін.

Читати за темою: Укрсадпром ініціює включення протиградових сіток в державну програму підтримки садівництва

З іншого боку, зростання вартості витратних частин у виробництві, проблеми зі збутом і цінами на внутрішньому ринку тощо можуть змусити виробників знову мінімізувати використання добрив і ЗЗР у садах, і врожайність яблук у поточному сезоні буде під впливом і негативних факторів.

«У результаті, розрахункову врожайність по країні можна очікувати на рівні 2022 року, адже ці негативні фактори якраз і були присутні в Україні вже тоді. А це означає, що відсутність змін у цьому показнику на тлі зниження площ призведе і до зниження виробництва яблук в Україні 2023 року. За нашими підрахунками, цього року Україна збере один із найнижчих урожаїв яблук щонайменше за останні вісім років», — підсумував Євген Кузін.

Нагадаємо, наприкінці липня яблука нового врожаю почали стрімко дешевшати. Серед причин аналітики називають великі залишки торішніх яблук. Детальніше про причини різкого зниження ціни читайте за посиланням.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама