Врожай ріпаку може побити історичний рекорд — аналітики

24 серпня 2023 235 0
Врожай ріпаку може побити історичний рекорд — аналітики
Kurkul.com

Виробництво ріпаку в Україні може досягнути нового історичного максимуму, склавши 4,2 млн тонн (+5% до попередньої оцінки; +17% до 2022 р.). Повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Збільшення потенціалу валового збору олійної стало можливим за рахунок розширення посівної площі під даною озимою культурою до близько 1,5 млн га (+3% до 2022 р.), що, своєю чергою, відбулося через привабливу цінову кон’юнктуру ринку ріпаку минулої осені на тлі загального зниження цін на сільгоспкультури в Україні та, зокрема, зернові», — пояснили аналітики.

Також зазначається, що погодні умови в період вегетації та дозрівання в цілому позитивно вплинули на врожайність ріпаку, яка оцінюється на рівні 2,88 т/га (+5% до попередньої оцінки; -3% до 2022 р.).

Читати за темою: В Україні стартували жнива соняшника 2023

Оновлений прогноз експорту ріпаку у 2023/24 МР складає близько 3,8 млн тонн (+4%; +10%). Водночас відвантаження олійної у поточному сезоні залишається ускладненим внаслідок припинення роботи «зернового коридору», ракетних обстрілів дунайських портів та значного навантаження на західні переходи і, найімовірніше, буде більш розтягнутим у часі у порівнянні з традиційними термінами реалізації олійної на зовнішніх ринках у попередні сезони.

Нагадаємо, російські військові вчора вчергове обстріляли Одещину. Внаслідок атак постраждала «Бессарабська» філія «НІБУЛОНу».

Крім того, експорт українського ріпаку наразі залишається забороненим до 5 країн ЄС (Польща, Румунія, Болгарія, Словаччина та Угорщина) й, імовірно, дана заборона буде продовжена після 15 вересня.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus