6 вересня 2023, 10:30, Овочі

Хто посадив капусту цього року, той програв — фермерка

Господарство «Овочі Слобожанщини», яке релокувалось із Харківщини у Калуш, посадило цьогоріч капусту та кавун. І прогадали, бо на капустку низька ціна.

Про це розповіла співзасновниця господарства Інна Федосієнко в матеріалі «Кавуни на глині Прикарпаття — історія релокації господарства з Харківщини» на Kurkul.com.

«По збуту цей рік дуже невдалий для капусти. Цього овоча перевиробництво, ціна мінімальна і попит дуже низький. І після окупації багато наших контрактів закрито з супермаркетами, в тому числі з АТБ. Тому, хто садив цей овоч, той прогадав», — розповіла Інна Федосієнко.

Нагадаємо, аналогічна ситуація і у виробників цибулі. Ті, хто цьогоріч висадив великі площі отримав збитки.

Натомість на кавуни цьогоріч є попит і хороша ціна. Фермерка зазначила, що якби посадили лише кавун, то фінансова ситуація була б кращою.

«Коли Купʼянщину деокупували, то батько повернувся туди й забрав деяку техніку. Але все одно ми залишились ні з чим. Нам важливо заробляти, а з овочів прибутки в рази кращі. Щоб гарно заробляти на зернових потрібно від 1000 га землі. А враховуючи ще й ситуацію з недоступністю кредитів, ми не можемо вкладати одразу великі кошти. А на овочах можна мати небагато землі, але добре заробляти, якщо є ціна. Але ціна є тоді, коли є попит. От цього року перевиробництво, відсутність попиту і ціни», — розповіла фермерка.

Зі слів Інни Федосієнко, останні 2 сезони овочі були дорогими. Тому всі кинулись їх вирощувати. Але не буває такого, щоб ціна трималась довго: те що дороге 1-2 сезони, на третій просяде в ціні за умови відсутності погодних катаклізмів.

Цьогоріч сім'я Федосієнків посадила «на пробу» всього 2 га кавунів. Це замалий об'єм для великих мереж супермаркетів. Тому реалізовують їх на маленькі гуртівні та магазини у Калуші.

Читати за темою: Господарство Гадз відкрило новий напрямок діяльності

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.