Реклама

В Україні розпочалась посівна озимих зернових під врожай 2024

5 вересня 2023 158 0
В Україні розпочалась посівна озимих зернових під врожай 2024
Kurkul.com

Аграрії всіх областей України активно сіють ріпак та розпочали сівбу озимих на зерно. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Станом на початок вересня вже посіяно 699,7 тис. га озимих, з яких:

  • ріпаку — 654,9 тис. га;
  • пшениці — 42,5 тис. га;
  • ячменю — 1,2 тис. га;
  • жита — 1,1 тис. га.

Завдяки сприятливим погодним умовам сівбу ріпаку вже завершили сільгосптоваровиробники Волинської, Полтавської, Сумської та Тернопільської областей. Найбільша площа посіву ріпаку наразі на Тернопільщині — 72,5 тис. га, далі йдуть Вінниччина — 67,2 тис. га та Кіровоградщина — 59,4 тис. га.

Згідно з опитуванням, проведеним Мінагрополітики, переважна більшість аграріїв не планує суттєво змінювати посівні площі під озимими культурами у 2024 році в порівнянні з минулим сезоном.

Зокрема, майже половина фермерів (45%) не планують істотно скорочувати посівні площ озимих культур. При цьому 38% опитаних підприємців можуть збільшити посівні площі. 14% аграріїв  зазначили, що цього року не сіятимуть озимі.

Як свідчать дані опитування, структура озимих культур може зазнати змін. Зокрема, підприємства скоротять частку пшениці та ячменю, але збільшать площі  під озимий ріпак.

Загалом посівні площі під озимими культурами можуть збільшитися на 0,5 млн га або на 8% порівняно з минулим сезоном. Ключовим фактором розширення посівних площ залишається ріпак, посіви під ним  можуть збільшитися майже на 40% до рекордних 1,9 млн га.

Читати за темою: Названо типові помилки аграріїв при обробітку ґрунту перед сівбою пшениці

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама