У новому сезоні врожай соняшника зросте на 15% — прогноз

11 вересня 2023 304 0
У новому сезоні врожай соняшника зросте на 15% — прогноз
Kurkul.com

У 2023/24 МР очікується значне нарощування виробництва основних видів насіння олійних культур на 18,8%. Про це повідомили в Асоціації «Укроліяпром».

Зростання прогнозується як за рахунок збільшення площ на 12,1%, так і за рахунок росту урожайності в середньому на 5,7% в результаті сприятливих погодних умов.

Найбільше зростання виробництва прогнозується щодо насіння соняшнику — на 15%.

Попри те, що врожай соняшника може значно зрости, прогнозується зменшення його ресурсів через значне скорочення перехідних залишків на початок маркетингового року.

За таких обставин, спромогтись вийти на рівень переробки 2022/23МР можливо лише за умови максимальної переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях та за умови розв'язання логістичних питань поставок олії соняшникової та шроту на експорт.

«Однак, слід враховувати, значно менші їх перехідні залишки на початок 2023/24 МР проти початку 2022/23 МР. Відповідно і пропозиція у 2023/24МР буде менша, що потребує термінового вжиття заходів на урядовому рівні щодо створення умов для максимальної внутрішньої переробки та нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю. Також потребує розв'язання питання експорту олії соняшникової через глибоководні порти», — зазначили в Асоціації.

Також в «Укроліяпром» озвучили особливості 2022/23 МР, які залишаються і для 2023/24 МР:

  • продовження роботи підприємств в умовах воєнного стану;
  • нестабільна ситуація на валютному ринку;
  • постійний шантаж з боку агресора щодо закриття «зернового коридору» впродовж всього 2022/23 МР, уповільнення його роботи та повне закриття у липні 2023 року;
  • намагання агресора, після закриття «зернового коридору», знищити портову інфраструктуру України шляхом терористичних дій; постійне бомбардування також Ізмаїлу та Рені ускладнює нам переорієнтацію на порти Дунаю.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus