Реклама

Фермер завдяки новому дискатору збільшив продуктивність та зменшив витрату пального

14 жовтня 2023 610 0
Дискатор BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F
BEDNARДискатор BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F

ФГ «Гружинскаса» з Дніпровщини має в обробітку 800 га землі. Тут вирощують три основні культури — озиму пшеницю, соняшник та кукурудзу. Цього року вперше посіяли сою та отримали гарний результат. Про це Kurkul.com повідомила пресслужба BEDNAR.

«Більшість фермерів у нашому районі орють чи принаймні глибоко обробляють землю. Ми почали відходити від цього та орієнтуємося на міні-тілл, а в найближчій перспективі — на ноу-тілл», — розповів Олег Гружинскас, керівник господарства.

Перед початком сезону фермер вирішив істотно обновити технічний арсенал господарства. Були придбані дві нові сівалки прямого висіву та новий дискатор BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F, аби мати змогу ефективно працювати по-новому.

«Чому саме ця модель? Ми обирали дуже довго. Я їздив по сусідніх господарствах, дивився як працюють машини на польових демонстраціях. З вибором мені допомагав знайомий менеджер з «In Force Group» і якось так складалося, що я регулярно зустрічав агрегати BEDNAR, але чомусь не звертав на них уваги. І якось випадково ми натрапили на BEDNAR SWIFTERDISC і вирішили: давайте-но подивимося! І він показав себе так, що я відразу загорівся: порозпитував людей, почитав про нього і вирішив придбати. Сьогодні можу сказати, що кращого рішення ми не могли прийняти!», — пояснив Олег Гружинскас.

Серед ключових переваг BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F фермер називає винятково точне дотримання заданої глибини обробітку, ідеальне вирівнювання поверхні поля та копіювання рельєфу.

«Ми багато разів заміряли і перевіряли глибину — щоразу отримували позитивний результат. Якщо нам потрібно спрацювати на 6 см, то це 6 см. Якщо 4 чи 8 см, то так і буде. Ми багато разів заміряли і перевіряли – щоразу отримували позитивний результат. А від цього ж дуже багато залежить: якщо ми обробимо верхній шар ґрунту на однакову глибину і точно закладемо насіння, то матимемо дружні сходи, та ж таки пшениця краще кущитиметься. І це все відобразиться на врожайності», — зазначив Олег Гружинскас.

При цьому BEDNAR SWIFTERDISС XO 6000F дає змогу витрачати відчутно менше пального, у порівнянні із дисковими агрегатами, що використовувалися тут раніше.

«В середньому 6 л/га, тоді як інші борони брали по 8-10, а іноді і всі 12 л/га», — розповів фермер.

За його словами, істотно зросла також реальна продуктивність роботи. Технологія підготовки ґрунту під озимину передбачає дворазовий обробіток стерні із провокацією бур’янів. При цьому потрібно перемолоти пожнивні рештки і спрацювати із максимальним збереженням вологи.

«Все робиться просто на «відмінно». Причому ми без проблем на швидкості 15 км/год робимо 6-метровим агрегатом по 60 га за день. Допрацюємо ним восени і спробуємо ще й навесні — під посів», — додав Олег Гружинскас.

Читайте також: Господарство з Одещини поділилось досвідом збереження вологи у ґрунті

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама