Новий біткоїн: ціни на рис б'ють 15-річний рекорд

29 грудня 2023 98 0
Новий біткоїн: ціни на рис б'ють 15-річний рекорд
Kurkul.com

Ціни на рис злетіли до 15-річного максимуму, досягнувши $659/т, що відповідає зростанню на 38% протягом року. Цей сплеск пов’язаний зі збільшенням попиту, обмеженням експорту, перебоями в постачанні та зміною клімату, пише FAO.

Рис є основним продуктом для мільярдів людей в Африці та Азії, де населення зростає найбільш стрімко, з чим пов'язується підвищений попит на рис. Втім, експортні обмеження у багатьох країнах, пов'язані з нижчим врожаєм та зміною клімату, змушують ціни зростати ще швидше.

Індія, визнана найбільшим світовим експортером рису, зазнала зниження врожайності рису через несприятливі кліматичні умови, зокрема вплив Ель-Ніньйо. Внаслідок цього уряд встановив 20% обмежувальне мито на експорт рису з країни.

Відповідні погодні явища також порушили виробництво рису в інших ключових країнах-експортерах, таких як Індонезія та Таїланд. До цього призвела широкомасштабна посуха та тривалі періоди посухи по всій Азії.

Зростання цін на рис має далекосяжний вплив на світові ринки зерна, викликаючи занепокоєння щодо потенційного світового економічного спаду. Прогнози продовження умов Ель-Ніньо до 2024 року поставили під загрозу постачання ключових товарів, таких як рис, пшениця та пальмова олія. Цей вплив вже очевидний у зростанні цін на інші зернові, такі як пшениця, кукурудза та соєві боби.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus