Реклама

Від початку великої війни Україна втратила майже 20% посівних площ

15 січня 2024 52 0
Від початку великої війни Україна втратила майже 20% посівних площ
Супутниковий знімок Maxar Technologies

Понад 5000 тис. га орних земель в Україні не використовуються через війну росії. Загалом від 24 лютого 2022 року Україна втратила 19,3% посівних площ.

Про це свідчать результати дослідження Міжнародного центру української перемоги та Мережі захисту національних інтересів АНТС про вплив російської агресії на світову продовольчу безпеку.

Як зазначається, найсерйознішими проблемами для аграрного сектору є замінування територій, відсутність води для зрошення через підрив Каховської дамби, обмежений експорт через українські порти, а також — знищення інфраструктури та техніки.

«Наразі Україна є найбільш замінованою країною у світі. Орні поля заповнені нерозірваними снарядами та мінами. Найбільша площа замінованих земель на Півдні й Сході — це Дніпропетровська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська області», — зазначають автори дослідження.

Так, в Херсонській області треба обстежити понад 208 тис. га, у Харківській області — майже 160 тис. га, а в Миколаївській — понад 85 тис. га.

Тільки пріоритетне розмінування сільгоспземель, за даними Світового банку, коштуватиме близько $1,5 млрд. Без обстеження та розмінування використання цих земель аграріями неможливе.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама