Реклама

Дрібним фермерам землю вигідніше орендувати, ніж купувати — думка

15 січня 2024 1635 0
Дрібним фермерам землю вигідніше орендувати, ніж купувати — думка
Kurkul.com

З 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі і відтепер як фізичні, так і юридичні особи можуть придбати до 10 тисяч гектарів землі.

Водночас фермери купують землю не від бажання, а щоб цього не зробив конкурент. Про це розповів аграрій з Чернігівщини Віктор Малофій, пише Суспільне.

«В оренді у нас зараз 1 800 гектарів землі, все обробляється, все засівається. Навіть оці два важкі роки ми змогли засіяти та зібрати урожай», — розповів керівник СТОВ «Добробут».

За оренду 700 паїв підприємству необхідно виплатити близько 6 млн грн.

«Оренда одного паю виходить нам 9 тис. грн, мінус податок ПДВ, мінус військовий збір, людина отримує на руки 7,5-7,6 тис. гривень», — зазначив Віктор Малофій.

Читати за темою: Держгеокадастр повідомив про індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік

Аграрій розповів, що до нього вже звернулися орендодавці, які бажають продати свої ділянки. Їх вартість згідно з законом не може бути меншою за нормативну грошову оцінку.

«Це приблизно буде 75 тисяч грн за два гектари. Плюс податки, які при цьому виникають для людини, сплачуємо теж ми. Тобто в середньому з послугами нотаріуса один гектар буде нам виходити десь $1,2-1,3 тис. Один гектар землі — це в нашій місцевості. Це 50-кілометрова зона від російського кордону. Якщо десь 90 тисяч вийде один пай, ми платимо оренду дев'ять тисяч, тобто окупність 10 років», — пояснив фермер.

Аграрій додав, найчастіше власники хочуть продати свою землю через сімейні обставини або проблеми зі здоров'ям.

За словами Віктора Малофія, для його підприємства вигідніше орендувати землю, оскільки обігові кошти «не виймаються» з господарства. Ці кошти краще вкласти у насіння, добрива та купівлю техніки.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама