Реклама

На внутрішньому ринку можливий дефіцит добрив через затримки при розмитненні

21 січня 2024 154 0
На внутрішньому ринку можливий дефіцит добрив через затримки при розмитненні
Kurkul.com

Затримки при розмитненні добрив будуть впливати на ріст ціни, що зробить ще більш неконкурентоздатним українського сільгоспвиробника. Таку думку висловив директор ТОВ «УкрХімЕкспорт» Олексій Малеванець у спецпроєкті «Митниця шукає російський слід в імпортованих добривах. Що відбувається на кордонах та до чого готуватися ринку?», пише Kurkul.com.

За його словами, добрива вже ростуть в ціні. Наприклад, до проблем при розмитненні, сульфат амонію коштував 13,2 тис. грн/т з ПДВ в порту Ізмаїл, зараз коштує 15,2 тис. грн/т з ПДВ. Зростання на 2 тис. грн/т за 3 тижні — це дуже великий темп зростання ціни. І це ще не сезон.

«До того ж проблеми з розмитненням вже привели до скорочення обсягів імпорту і це вже натяк на те, що весною буде дефіцит мінеральних добрив на внутрішньому ринку України. Добрива — це врожай. Врожай — це валюта в Україну. Тому, вважаю, що потрібно негайно створити робочу групу з представниками Мінекономіки, митниці, профільних асоціацій, ТППУ та розробити прозорий та єдиний механізм з оцінки країни-походження добрив при розмитненні», — зазначив Олексій Малеванець.

Водночас із селітрою катастрофічної ситуації, найімовірніше, не буде.

За словами комерційного директора «Санагро Україна» Дениса Дмитрієва, можливий невеликий дефіцит в пікові періоди, але національний виробник зможе його перекрити, нехай із запізненням для фермера.

А от щодо карбаміду національний виробник покрити потреби на 100% не зможе, тому не виключено, що його на ринку на всіх не вистачить.

Аналогічна ситуація і щодо сульфату амонію. Його у достатніх обсягах виробляло підприємство «Сумихімпром». Але минулого сезону виробництво на заводі не запускалося і, ймовірно, в поточному сезоні не запуститься.

Відповідно майже весь сульфат амонію Україна імпортує. Виключення складає незначна частина, що виробляється всередині країни з коксохімічної сировини внутрішнього походження. Всі основні обсяги законтрактованого імпортерами сульфату амонію повинні відбутися якраз у січні-лютому.

«Якщо розмитнення добрив і надалі блокуватимуться, то щодо цих позицій буде величезний дефіцит, який фермеру не має більше де купити. Ще одним негативним наслідком такого «блокування» може стати подорожчання наявних залишків добрив, що в кінцевому результаті, лише ускладнить і до того не просте життя для наших фермерів», — підсумував Денис Дмитрієв.

Нагадаємо, за даними УКАБ, станом на 15 січня 2024 р. щонайменше 12 тис. т мінеральних добрив з 20 різних партій, що прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом, були заблоковані на митниці без зрозумілих підстав та з порушенням норм Митного кодексу.

Читати за темою: Митниця може перевіряти «російський слід» у добривах, не блокуючи імпортерів — трейдер

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама