Законопроєкт про спрощення порядку зміни цільового призначення землі ухвалено в цілому

7 лютого 2024 199 0
Законопроєкт про спрощення порядку зміни цільового призначення землі ухвалено в цілому
Kurkul.com

Верховна Рада 6 лютого ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України».

Відповідний законопроєкт №9627 у другому читанні підтримали 234 нардепи. Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Законом пропонується на час воєнного стану та п’ять років після його завершення встановити спрощений порядок зміни цільового призначення земельних ділянок на територіях за межами населених пунктів, у разі якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні.

Законопроєкт дозволить скоротити час, необхідний для зміни цільового призначення земельних ділянок під будівництво енергетичних та промислових об’єктів, зокрема заводів до 1,5 місяців, замість поточних — 1-3 років.

Спрощений порядок зміни цільового призначення ділянок діятиме для розміщення таких об’єктів:

  • промислові та складські будівлі;
  • нежитлові сільськогосподарські будівлі;
  • трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та газопроводів);
  • комплексні споруди промислових об’єктів (крім підприємств, пов’язаних з ядерною енергетикою; сміттєспалювальних заводів та атомних станцій).

Зміну цільового призначення земельних ділянок для таких об’єктів дозволять здійснювати за рішенням власника такої ділянки шляхом подання заяви.

Зміна цільового призначення земельних ділянок в таких випадках здійснюватиметься:

  • за рішенням власника земельної ділянки шляхом подання ним заяви про внесення відомостей
  • про змінене цільове призначення земельної ділянки до Державного земельного кадастру;
    без розроблення документації із землеустрою;
  • на підставі мотивованого висновку органу містобудування та архітектури про дотримання обмежень у використанні земель, який є особливим видом містобудівних умов та обмежень.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus