Реклама

В Іспанії під загрозою зникнення рис для паельї

11 лютого 2024 49 0
Рисові поля в Іспанії
DepositphotosРисові поля в Іспанії

Іспанському сорту рису, який традиційно використовується для приготування паельї, загрожує грибок після того, як Євросоюз заборонив пестицид, що використовують фермери. Про це пише Reuters.

Як зазначається, у 2018 р. ЄС заборонив використання трициклазолу, постановивши, що він може бути шкідливим для здоров'я людини. За словами фермерів, пестицид використовувався протягом 40 років для боротьби з грибком, що вражає рис «Бомба» в іспанських водно-болотних угіддях.

Три виробники рису в регіоні Валенсія заявили, що їхній врожай рису «Бомба» — сорту, який вирощується майже виключно в Іспанії, у 2023 році був удвічі меншим за середній 10-річний показник через грибок Pyricularia, який спричиняє рисову хворобу.

«Рис «Бомба» з великою ймовірністю може зникнути. Наш урожай буде втрачено через регулювання (ЄС)», — заявив фермер Мігель Менгет, який вирощує рис у природному парку Альбуфера у Валенсії.

Водночас великі експортери рису, такі як Бразилія, Індія та Камбоджа, широко використовують пестицид для захисту власних посівів.

Фермерів також обурює те, що ЄС досі дозволяє імпортувати невеликі обсяги фунгіциду – хімічної сполуки або біологічних організмів, що використовуються для знищення або затримання росту грибів та їх спор.

Наразі в Іспанії тривають акції протесту фермерів по всій території країни, щоб привернути увагу до своїх проблем.

Читати за темою: Єврокомісія відкликає законопроєкт щодо скорочення використання пестицидів фермерами

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама