Третина аграрного сектору України вже зруйнована

12 лютого 2024 701 0
Третина аграрного сектору України вже зруйнована

Загальний збиток українському сільському господарству оцінюється в $8,7 млрд станом на 24 лютого 2023 року, через рік після початку вторгнення. Це відповідає 30% усього українського сільськогосподарського капіталу до початку війни. Найбільші збитки зазнають у східних і південних областях України.

Такі висновки опубліковано в дослідженні KSE Агроцентр.

Найбільшу категорію збитків становить сільськогосподарська техніка та знаряддя – на них припадає 53% всіх збитків, або $4,7 млрд. З вартістю збитків до $2,0 млрд  лідирують трактори, за ними йдуть сівалки (крім сівалок для внесення добрив, $646,9 млрд) та борони ($442,1 млн). Загалом знищено або пошкоджено понад 17% загальної наявної сільськогосподарської техніки та обладнання.

Друга за величиною категорія шкоди – урожай, що зберігається. Збитки в цій категорії викликані не лише фізичним знищенням, а й систематичними крадіжками з боку росії, тема, яка широко висвітлювалася в різних ЗМІ по всьому світу. Збитки, завдані знищенням і розкраданням продукції, що зберігається, оцінюють у $1,9 млрд, у тому числі близько 4 млн т зернових і олійних культур.

Третя найбільша категорія збитків – це складські приміщення (наприклад, зернові силоси), на які припадає 15% усіх збитків або $1,3 млрд. За оцінками, із початкових 75 млн тонн сховищ майже 11,5 млн тонн було частково або повністю знищено.

Читайте також: На деокупованій Ізюмщині відновило роботу лише одне агропідприємство

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus