Причин для росту цін на кукурудзу у найближчий місяць немає — експерт

15 лютого 2024 3629 0
Причин для росту цін на кукурудзу у найближчий місяць немає — експерт
Kurkul.com

На зовнішньому ринку біржові ціни на кукурудзу невпинно падають. Про це розповів партнер і директор Barva Invest Юрій Гаврилюк у блозі «Кукурудза і пшениця: продати зараз чи ближче до літа? Юрій Гаврилюк про основні тенденції на ринку експорту зернових», пише Kurkul.com.

На внутрішньому ринку впродовж 2023 року ціни хвилеподібно то росли, то падали. Причина такої нестабільності — у першу чергу ускладнена логістика, яка постійно підкидає трейдеру витрати, на які йому потрібно витрачатися.

«Із цікавого і водночас сумного: в Україні станом на кінець січня близько 19 млн т залишків кукурудзи. Виходить, що нам доведеться експортувати добрячих 2,5 млн т у місяць. А з цим є певні проблеми. Везти далеко — дорого. Через проблеми у Червоному морі китайці не поспішають у нас брати і вже акредитували бразильських експортерів. Ймовірно, скоро акредитують і аргентинських», — розповів Юрій Гаврилюк.

Читайте також: Україна за рік збільшила експорт пшениці на 44%

За словами експерта, станом на кінець січня ніякого «апетиту» на зовнішніх ринках вже немає.

«Ніхто ні за ким не бігає. Хоча, як підтверджують учасники ринку, якщо пропонувати кукурудзу з ячменем, то на таку комбінацію імпортери ще готові «повестися», — розповів експерт.

На його думку, особливих причин вирости ціні на кукурудзу у найближчий місяць як мінімум — немає.

«Звісно, якщо зі сторони Китаю буде додатковий попит, це зіграє на користь нашим внутрішнім цінам. Та і якщо фонди на фоні погіршення погоди у Бразилії та Аргентині почнуть агресивно відкуповувати й Чикаго підніметься — теж допоможе. Хоча ще раз: де ми, і де Чикаго, всі пам’ятають?», — зазначив аналітик.

Розуміючи перенасичення ринку пропозицією, він радить зважено підійти до того, якою частиною врожаю можна ризикнути і відкласти продаж на весну-літо в очікуванні підвищення попиту та цін.

«Погодні ризики в Південній півкулі здатні суттєво підтримати ціни на зерно, але довгострокові погодні мапи та сподівання на краще — це найдієвіші союзники при побудові стратегії продажів», — підсумував Юрій Гаврилюк.

Читати за темою: Тримати пшеницю до останнього — це небезпечна стратегія

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus