Галузь птахівництва продовжить відновлення — USDA

3 березня 2024 156 0
Галузь птахівництва продовжить відновлення — USDA

Попри триваючу повномасштабну війну галузь птахівництва України у 2023 р. почала поступово відновлюватись. За прогнозами, відновлення продовжиться й у 2024 р. Про це пише Kurkul.com з посиланням на звіт експертів USDA.

Серед причин відновлення експерти називають:

  • Більшість великих потужностей з виробництва курячого м’яса в Україні переважно розташовані в Центрі або на Заході України, тому війна їх безпосередньо не торкнулася. Промисловість подолала початкові потрясіння та швидко відновила виробництво.
  • Нові канали збуту та стабільне макроекономічне середовище, які сприяли зростанню виробництва.
  • Зернові та олійні культури, які використовуються для кормів, залишалися відносно дешевими. Тож ціни на корми для тварин поступово знижувались.

Також за даними USDA, з жовтня 2023 року експорт знову відновився у високих обсягах. Країни ЄС стали основним напрямком експорту України у 2023 році та, ймовірно, збережуть свої позиції у 2024 р. Водночас Україна поступово зміщуватиме фокус на країни Близького Сходу, Центральної Азії та Африки.

Український експорт птиці

Як повідомили в Національному науковому центрі Інститут аграрної економіки, у 2023 році м’ясо продукція українського виробництва змогла зберегти позиції на міжнародному ринку завдяки курятині.

В зазначеному році експорт м’яса птиці збільшився до 425 тис. т. Зростання досягло 3%. Вартість реалізації впала на 6%, що принесло $800 млн. Всього у 2023 році виторг від експорту українського м’яса та субпродуктів зменшився на 4%, склавши $892 млн.

Частка країн Євросоюзу в експорті українського м’яса зросла до 46%. Диверсифікація збуту вітчизняного м’яса та субпродуктів продовжується. Свою продукцію Україна експортує до найближчих сусідів, а також країн Далекого Сходу, Перської затоки та Євросоюзу.

Нагадаємо, бізнес на вирощуванні птиці в Україні на сьогодні дуже актуальний. Найдешевший вид м'яса — це курятина. Попит на нього є незалежно від регіону і сезону.

Читати за темою: Бройлери чи несучки: яких курей вирощувати, щоб мати заробіток 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus