Після появи юросіб на ринку землі ціна гектара зросла на 13% — KSE

29 лютого 2024 581 0
Після появи юросіб на ринку землі ціна гектара зросла на 13% — KSE
Kurkul.com

У січні 2024 р. на ринку сільгоспземель юрособи уклали 10,4% від усіх угод купівлі-продажу. Про це свідчать дані дослідження KSE Агроцентр та Програми USAID АГРО.

«Результати першого місяця роботи ринку земель за участі юридичних осіб в цілому відповідають очікуванням. Юрособи придбали 498 земельних ділянок загальною площею 1461 га або 10,4% від усіх проданих у січні сільгоспземель. Ціна гектара землі зросла в середньому на 13% для договорів купівлі-продажу. Ціна оренди комунальних земель сільгосппризначення збільшилась на 24%», — йдеться в аналітичному огляді KSE Агроцентр. 

Так, у січні 2024 року до ринку сільгоспземель долучились 48 юридичних осіб. Найбільшу площу сільгоспземель придбав агробізнес у Полтавській області — 60% від усіх транзакцій, здійснених юридичними особами у січні. Натомість в Одеській, Чернівецькій Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях юрособи не придбали жодної ділянки сільськогосподарського призначення.

«Результати першого місяця участі юридичних осіб у ринку земель цілком прогнозовані. Жодного ажіотажу наразі не спостерігається. Ринок звикає до нових умов. Очевидно, що основними бенефіціарами другого етапу ринку є землевласники, чий добробут покращиться завдяки збільшенню цінності землі, а також аграрний сектор, який зможе залучати більше бізнес кредитів під заставу придбаних земельних ділянок», — підкреслив віцепрезидент KSE з економічної освіти, професор Олег Нів’євський.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus