Картоплярство в Україні під загрозою — виробник розповів про виклики галузі

12 березня 2024 96 0
Картоплярство в Україні під загрозою — виробник розповів про виклики галузі

З осені картопля подорожчала вчетверо — до 25-27 грн/кг. В умовах її дефіциту Україна почала імпорт уже в січні, хоча раніше він стартував у березні-квітні, а до війни вистачало і власної продукції. Про це розповів віце-президент Української асоціації виробників картоплі, засновник і генеральний директор СТОВ «Десна» Микола Пономаренко, передає ІА «Інтерфакс-Україна».

За його словами, високі ціни на картоплю взимку 2024 р. стали наслідком двох останніх, дуже несприятливих років, коли картоплярство зазнало значних збитків.

«Звичайно, повномасштабне вторгнення, зменшення кількості споживачів, здорожчання всіх складових технологій негативно впливають на рентабельність вирощування картоплі. Якщо така тенденція збережеться, то в наступні декілька років ми зможемо втратити картоплярство, як важливу сільгоспгалузь та одну з ключових складових продовольчої безпеки країни», — пояснив картопляр.

Микола Пономаренко додав, що 2022/23 маркетинговий рік усі виробники картоплі проходили з острахом: буде блекаут — не буде, збережеться картопля в сховищі — не збережеться.

«Восени 2023 року картоплярський сектор ще якось протримався завдяки ціновій кон'юнктурі, що склалася у попередні роки. Трохи пізніше, коли картоплю з полів господарства почали закладати в сховища, коли почалися перші морози, всіх острах взяв: за що ж ми продаємо? Це не ціна на картоплю по собівартості продавати чи нижче собівартості. Виробники, які не змогли нормально продати зерно, почали рахувати кошти і думати як врятувати свій бізнес», — розповів аграрій.

Також він додав, що ще на початку війни попередив колег, що ціни на картоплю наприкінці зими-весни 2024 року можуть бути рекордними. У 2024/25 МР, за його прогнозом, ситуація із «захмарними» цінами також не вирівняється.

Раніше ми писали, що наразі на українському ринку дефіцит якісної картоплі.

Запаси картоплі високої якості в українських господарствах уже досить обмежені, тоді як попит продовжує зростати. Це дає змогу виробниками і далі підвищувати ціни.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus