На фоні рекордних цін Україна розпочала імпортувати картоплю

10 січня 2024 233 0
На фоні рекордних цін Україна розпочала імпортувати картоплю
Kurkul.com

В Україні прискорюються темпи зростання цін на картоплю, що призвело до перших цього сезону гуртових поставок імпортної продукції на ринок країни. Про це пише EastFruit.

З 4 січня 2024 р. в Україну почали надходити великі партії картоплі з Польщі, а також з Литви та Латвії, які вимірюються сотнями тонн.

«Нині гуртові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію, як у гривні, так і у перерахунку на долари чи євро. Фактично протягом року ціни цей товар зросли в 3,5-4 рази. При цьому буквально за останні 3 тижні гуртова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним», — розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Виробники причиною такого різкого стрибка цін називають несприятливі погодні умови, які негативно вплинули на якість та врожайність картоплі в Україні. Проте Андрій Ярмак звертає увагу на фундаментальніші причини.

«Протягом декількох сезонів поспіль гуртові ціни на картоплю в Україні переважно не покривали витрат на її вирощування у професійних господарствах, змушуючи багатьох професійних картоплярів економити буквально на всьому, у тому числі й на якісному посівному матеріалі. Це, своєю чергою, призводило до зниження якості продукції, що обмежувало можливості експорту навіть у країни, куди Україна мала можливість постачати продукцію», — зазначив експерт ФАО.

За його словами, в результаті це призвело до зниження обсягів виробництва картоплі, оскільки багато дрібних виробників замість картоплі почали вирощувати інші овочі, зокрема цибулю, моркву, капусту і буряк. Це і сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України. 

Відповідно, якщо зараз Україна почала імпорт картоплі з Польщі та інших країн ЄС, тому що ціни там зараз нижчі, то, цілком імовірно, найближчим часом ціни на картоплю в Польщі також підуть вгору. Це призведе до необхідності збільшувати гуртові ціни на продукцію і в Україні, щоб імпорт і надалі мав сенс.

Нагадаємо, українські аграрії у 2023 р. зібрали майже 29 млн т овочів. Найбільше картоплі — 21,2 млн т. Тож дефіциту продукції не прогнозувалось. 

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus