Стало відомо, які компанії торгували краденим українським збіжжям

29 березня 2024 129 0
Стало відомо, які компанії торгували краденим українським збіжжям
Kurkul.com

За минулий рік створена росіянами держкомпанія «Государственный зерновой оператор» (ГЗО) вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. тонн зерна приблизною вартістю $46 млн. Про це свідчать російські експортні дані, проаналізовані NGL.media.

Як зазначається, українське збіжжя вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а причетні до цього також європейські компанії. 

«Діючі під «парасолькою» ГЗО російські компанії-прокладки — «Агрогруп», «Самсон», «Тезорі Делла Терра», «Глобал Трейд» та «Женіді Груп» — потрібні для маскування. Саме з цими компаніями міжнародні покупці укладають договори про закупівлю збіжжя, що дає їм можливість надалі стверджувати, що безпосередньо у ГЗО вони нічого не купували. Використовуючи посередників, ГЗО додатково маскує українське походження зерна», — йдеться в дослідженні.

То ж, хто купує українське зерно?

  • Найбільшим покупцем зерна у російських компаній, де ГЗО є декларантом, а часто й експортером, є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Мова йде про майже 134 тис. тонн збіжжя вартістю $28,6 млн. Директор цієї формально турецької компанії українець Леонід Пашковський.
  • На другому місці серед покупців українського зерна, за даними митних декларацій, є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршалових островах.
  • На третьому місці за обсягами — швейцарська компанія Vivalon AG.

Читати за темою: Окупанти відправили чергове судно з українською пшеницею з порту у Маріуполі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus