Врожайність кукурудзи напряму залежить від вибору насіння — фермер

16 квітня 2024 2034 0
Врожайність кукурудзи напряму залежить від вибору насіння — фермер
Kurkul.com

В ПОСП «Іванівське» з Київщини з року в рік отримують високі врожаї культур та забезпечують ферму кормами. Про це розповів керівник господарства Юрій Пирятинський в матеріалі «Високі врожаї кукурудзи реальні тільки з якісним насінням» на Kurkul.com.

Як розповів фермер, від оранки в господарстві відмовились. Використовують вологозберігаючий культиватор вертикального обробітку ґрунту вітчизняного виробництва. Вирощують озимий ріпак та пшеницю, трошки озимого ячменю, бо це рання культура і вона потрібна для годівлі корів. З ярої групи — кукурудзу, соняшник, ярий ячмінь та сою. 

«Минулого сезону дохідність рослинництва дуже знизилась. В більшості колег-аграріїв раніше високомаржинальні кукурудза та соняшник стали збитковими. Нас навпаки «витягла» торік кукурудза. По-перше, тому що ми підбираємо добрі гібриди й так отримуємо хорошу врожайність. А по-друге, було посушливе літо і ми зібрали сухе зерно. Відтак нічого не витратили на сушку. Тому в нас зменшилась собівартість вирощування і користуючись з цього ми виграли. Аналогічно й з соняшником», — пояснив Юрій Пирятинський. 

При виборі посівного матеріалу кукурудзи ключовими характеристиками гібридів для Юрія Пирятинського, виходячи з досвіду попередніх років, повинні бути період дозрівання та вологовіддача. Щодо соняшника, то першочергово він зважає на групу стиглості, врожайність та олійність. 

«Я переконався на власному досвіді, що українська селекція може давати не гіршу результативність, ніж імпортна. Соняшник та кукурудза у мене виключно від компанії ВНІС (Всеукраїнського наукового інституту селекції — ред.). Щоб обрати гібриди, я звертаюсь до менеджера компанії та якщо з’являються нові гібриди, то висіваємо демо ділянки, дивимось на результат та приймаємо рішення. І коли мені кажуть, що імпортний гібрид дав 10 т/га, я дивуюсь, бо мої гібриди від ВНІС приносять і до 12 т/га», — зазначив Юрій Пирятинський.

В господарстві 70% всіх полів засіяно гібридами компанії ВНІС.

За словами фермера, потенціал врожайності будь-якого поля залежить від технології вирощування, погоди та інших факторів, але визначальним все ж є насіння. 

Нагадаємо, станом на середину квітня аграрії 15 областей розпочали сівбу кукурудзи.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus