У Львівській та Закарпатській областях уже квітне ріпак

16 квітня 2024 1538 0
У Львівській та Закарпатській областях уже квітне ріпак
Kurkul.com

В Румунії, Болгарії та Польщі через аномально теплу весну цвітіння ріпаку почалося на 2-3 тижні раніше. Місцеві аграрії розповіли, що на розвиток рослин значно вплинув дефіцит вологи восени.

Про це йдеться у спецпроєкті «В Україні починає квітнути ріпак. Як це вплине на майбутній врожай та як проходить посівна 2024 у світлі аномальної квітневої «спеки» на Latifundist.com.

В Україні у Львівській та Закарпатській областях теж уже квітне ріпак.

«Швидше цвітіння призведе до пришвидшення дозрівання культури. Якщо не доформуються бічні гілки, то досягнути максимального врожаю буде неможливо. Крім того, ще залишається небезпека повернення приморозків, які можуть призвести до абортації цвіту і не отримання бажаного врожаю. Залежно від погодних умов і фази росту на той момент — наслідки можуть бути різні», — розповів Олег Заплетнюк, генеральний директор «ТАС Агро».

Своєю чергою директор агропромислового департаменту Групи «АГРОТРЕЙД» Олександр Овсяник зауважив, що цвітіння озимого ріпаку в цей час в Україні — нова історія для нас. Навіть, наприклад, для південної Одещини — це зарано. Якби раннє цвітіння і висока температура супроводжувалися опадами, це однозначно було б плюсом, що прискорило би збирання врожаю.

«Але наразі маємо абсолютну відсутність опадів, високі температури та інтенсивний розвиток рослин. А це може спричинити скидання квіток та стручків, що негативно позначиться на врожайності», — пояснив Олександр Овсяник.

Читайте також: В Україні вперше переробили четверту частину врожаю ріпаку

Менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону LNZ Group Сергій Уваров додав, що все залежить від того, в якій фазі озимий ріпак входив в зиму, фази розвитку нині та якісного стану самих посівів. На сьогодні посіви ріпаку в деяких регіонах також вже почали цвісти. Квітневе несподіване тепло посунуло всі польові роботи на два тижні вперед, відбувається активне наростання вегетативної маси, маємо короткі міжфазні періоди. Основна задача зараз — правильно вибудувати системи живлення і захисту для отримання бажаного результату.

Дмитро Скорняков, генеральний директор HarvEast, теж розповів, що на полях компанії озимий ріпак вже випустив пагони та готується до бутонізації. Тож зовсім скоро може заквітнути — це може статися і за тиждень, і за 10 днів.

«Наш ріпак в Київській області випереджає ту стадію вегетації, яка йому властива саме в даний період весни. Приблизно на тиждень. Відповідно ріпак почне також раніше квітнути. Враховуючи наявність вологи та добрий температурний режим, це позитивно вплине на формування стручків, а далі все залежить від температури та рівня вологи в період наливу», — розповів Дмитро Скорняков.

До слова, за прогнозами синоптиків, у другій половині тижня у західних та північно-західних областях не виключені заморозки як на поверхні ґрунту, так і місцями у повітрі. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus